ABBA ruler

EGENTLIG ER DET

veldig lett. Svaret ligger helt oppe i dagen. Det er bare å se et bilde av den gråskjeggede og noe tilårskomne Benny Andersson (57) i avisa, så skjønner du hvorfor han egentlig sier nei til både én og to milliarder dollar for å gjenforene ABBA: «Fan, hur ska jag egentligen komma mig inn i den där fåniga kostymen igen!?»

ABBA BLE

latterliggjort for kostymene sine og mye annet i sin samtid. For homofobe tungrockfans, type Kiss, var de selve fienden. Og når man skal lete fram artistene som får «skylda» for at punken oppsto som musikalsk og estetisk retning, så er ABBA et like godt navn som Bee Gees eller Genesis.

Tida har jobbet usedvanlig godt for ABBA. Ikke bare er ABBA gull hos et nostalgisultent musikalpublikum, men selv i pophistoriske besserwisserkretser er det nå allment akseptert å like ABBA uten samtidig å påberope seg ironiens skydd. Da retrorockblekka Mojo satte ABBA på coveret i mai 1999, var katta ute av sekken.

KOMBINASJONEN AV

etterpåklokskapens kredibilitet og 30-årsjubileum for seieren i Melodi Grand Prix med «Waterloo» er av den typen sammentreff som gjenforeninger gjerne skapes av. Men ABBA står på sitt. Det blir ikke comeback for verken én eller to milliarder dollar, sa Benny her om dagen.

Det er en eksklusiv holdning i en underholdningsbransje hvor gjenforening av oppløste band synes å være en obligatorisk del av pensjonsordningen. Noen andre grunner til at Herman's Hermits, B52s, Kool & The Gang og Huey Lewis & The News turnerer i USA til sommeren har vært umulig å oppdrive. At hjemlige gamlekarer som Aunt Mary og Saft velger å gjenforene seg på henholdsvis Månefestivalen i Fredrikstad og på trønderske Storåsfestivalen til sommeren, er altså helt etter boka.

HER HJEMME BLIR

årets gjenforeningsbegivenhet uansett Pixies på Quart-festivalen torsdag 8. juli. Det innflytelsesrike Boston-bandet har i mange år vært like standhaftige som ABBA, med det resultat at markedsverdien har økt proporsjonalt med antall ubrukelige Frank Black & The Catholics-utgivelser.

Så får vi bare håpe at vi slipper å fronte slagordet «ABBA ruler, Pixies suger» etterpå.