Nobels litteraturpris

Abdulrazak Gurnah får Nobels litteraturpris

Forfatteren fra Zanzibar får prisen for måten han skriver om kolonialisme.

VANT: Abdulrazak Gurnah får Nobels litteraturpris for 2021. Foto: NTB.

VANT: Abdulrazak Gurnah får Nobels litteraturpris for 2021. Foto: NTB.

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag fikk Abdulrazak Gurnah Nobelprisen i litteratur for 2021. Nobelprisen har status som klodens mest prestisjetunge litteraturpris.

- Jeg har akkurat snakket med Gurnah på telefon, han var på kjøkkenet da han mottok samtalen. Vi hadde noe praktiske utfordringer å diskutere, sier komiteens sekretær Mats Malm.

Gurnah er fra Zanzibar, Tanzania, men har bodd i Storbritannia siden han var 18 år.

Årets litteraturpris-vinner ble kunngjort fra Børssalen i Stockholm. På grunn av coronapandemien kan ikke Gurnah komme til Stockholm for å motta prisen.

- Han vil bli invitert til Stockholm på et seinere tidspunkt, forteller Malm.

Gurnah har fått prisen for måten han skriver om kolonialisme, kommer det fram i begrunnelsen.

- Uten kompromiss og med stor medfølelse har han satt søkelyset på konsekvensene av kolonialismen og skjebnen til flyktninger i møtet mellom kulturer og kontinent, sa Mats Malm da han kunngjorde vinneren

KOLONIALISME: Gurnah fikk prisen for måten han skriver om kolonialisme, kommer det fram i begrunnelsen fra komiteen. Foto: AFP
KOLONIALISME: Gurnah fikk prisen for måten han skriver om kolonialisme, kommer det fram i begrunnelsen fra komiteen. Foto: AFP Vis mer

- Overrasket

Helge Rønning er professor ved Universitetet i Oslo og har skrevet og redigert flere bøker om afrikansk kultur og samfunn. Han er overrasket over komiteens avgjørelse.

- Jeg er overrasket, og det er det nok mange som er. Det overrasker meg ikke han er afrikansk, men at det ble akkurat ham av de afrikanske favorittene. En av grunnene til det er nok at han ikke blir oppfattet som en 100 prosent afrikansk forfatter, sier Rønning til Dagbladet.

OVERRASKET: Professor Helge Rønning er overrsaket over Nobelprisvinneren. Foto: NTB.
OVERRASKET: Professor Helge Rønning er overrsaket over Nobelprisvinneren. Foto: NTB. Vis mer

Han forteller at Gurnah reiste til England for å studere og undervise som professor på universitetet i Kent. Rønning forklarer at Gurnahs forfatterskap er preget av hans erfaringer fra å ha levd i eksil og de psykologiske følgene av å leve mellom ulike kulturer. Gurnah var 18 år da han flyktet fra Zanzibar.

- Jeg har lest ham siden 1987, fem seks bøker. Hans første bok, Memory of Departure, handler om dette, å forflytte seg fra Afrika til Europa, sier Rønning.

- Han er opptatt av det å leve mellom kulturene. Zanzibar er en øy der kulturene virkelig har møttes over århundrene. Denne erfaringen er viktig i forfatterskapet hans. I tillegg er han påvirket av swahili-kulturens måte å berette på, en fortellermåte preget av å trekke lange linjer, fortsetter han.

SKJERPET: Tidligere redaksjonssjef for oversatt litteratur i forlaget Aschehoug, Marit Notaker, beskriver Gurnah som en sympatisk og skjerpet mann. Foto: AFP/NTB
SKJERPET: Tidligere redaksjonssjef for oversatt litteratur i forlaget Aschehoug, Marit Notaker, beskriver Gurnah som en sympatisk og skjerpet mann. Foto: AFP/NTB Vis mer

- En stor glede

Tre av Gurnahs bøker er gitt ut på Aschehoug Forlag, Paradis (1996), Taushetens øy (1999) og Ved sjøen (2002).

Sjef for skjønnlitteratur på Aschehoug, Nora Campbell, er veldig begeistret over prisvinneren.

- Det er en stor glede å være forlegger til en forfatter som vinner. Ekstra morsomt er det når vinneren ikke er blant dem som det har vært spekulert mest om, sier Campbell til Dagbladet.

Nå jobber forlaget på spreng for å få Gurnahs bøker ut i butikkene.

Marit Notaker er tidligere redaksjonssjef for oversatt litteratur i forlaget Aschehoug, og bidro til å gi ut Gurnahs bøker i Norge. Hun er ikke overrasket over at han fikk prisen.

- Det har tatt lang tid, men bedre seint enn aldri. Jeg var veldig begeistret for bøkene hans, og han spesielle språklige evne som nå har gjort at han har vunnet prisen, sier Notaker til Dagbladet.

Notaker beskriver ham som en sympatisk og skjerpet mann.

Dagbladet-anmeldelse

I 1996 anmeldte Dagbladet Gurnahs bok «Paradis». Det var tidligere kulturredaktør Karsten Alnæs som anmeldte boka.

- Jeg har ikke tatt vare på anmeldelsen, sier Alnæs og ler når Dagbladet ringer han.

BESNÆRENDE: Tidligere kulturredaktør i Dagbladet Karsten Alnæs kaller Gurnahs bok «Paradis» for fargmettet og besnærende. Foto: Terje Bendiksby / NTB
BESNÆRENDE: Tidligere kulturredaktør i Dagbladet Karsten Alnæs kaller Gurnahs bok «Paradis» for fargmettet og besnærende. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Men jeg husker at det var en fargemettet og besnærende roman. Realistisk, med en undertone av mystikk. Den fascinerte meg veldig. Jeg hadde aldri hørt om ham, ei heller lest om han i ettertid, fortsetter Alnæs.

Alnæs synes det er hyggelig at forfatteren bak det han kaller en jordnær og fargerik roman har vunnet prisen.

LITTERATUR: Den østerrikiske forfattaren Peter Handke ble tildelt Nobelpris i litteratur i 2019 - til sin egen store overraskelse. Video: Expressen Vis mer

10 millioner

I år ble norske Jon Fosse og Karl Ove Knausgård regna blant favorittene. Også navn som kenyanske Ngugi wa Thiang'o, franske Annie Ernaux og karbisk-amerikanske Jamaica Kincaid var omtalt som favoritter.

I penger er litteraturprisen nå på 10 millioner svenske kroner. Prisutdelingen skjer tradisjonelt i Stockholm 10. desember, datoen da prisens svenske opphavsmann Alfred Nobel døde i 1896.

Ingeniøren, kjemieksperten og forretningsmannen Alfred Nobel fikk sin store berømmelse etter at han fant opp dynamitten. Det er fem Nobel-priser: fysikk, kjemi, medisin, litteratur og fredspris.

Den aller første litteraturprisen ble delt ut i 1901 til franskmannen Sully Prudhomme. Forfattere fra Frankrike har klart flest litteraturpriser, 17 i tallet.

Tre norske vinnere

Tre norske forfattere er tildelt Nobels litteraturpris av juryen i Svenska Akademien. Den siste var Sigrid Undset i 1928. Hun fikk prisen for sine beskrivelser av livet i Norden i middelalderen.

Første nordmann var Bjørnstjerne Bjørnson i 1903 for sin «flotte og allsidige dikting». Knut Hamsun fikk litteraturprisen i 1920 for «Markens grøde».

Den forrige Nobelprisen i litteratur i 2020 ble tildelt amerikanske Louise Glück, en av 16 kvinner som har fått prisen.

Churchill og Dylan

Store navn også utenfor litteraturen har fått prisen: Winston Churchill (1953), Ernest Hemingway (1954), John Steinbeck (1962), Aleksandr Solsjenitsyn (1970) og Bob Dylan (2016).

Kontroversielle episoder og temaer utover prisenes faglige begrunnelse har også skapt oppmerksomhet rundt Nobels litteraturpris i mer enn 100 år siden den første tildelingen i 1901.

NRK har plukket ut sju temaer som har skapt bokstaver og bilder i alle retninger.

Blant dem er historien rundt pristildelingskretsen i Svenska Akademien, som kom i 2017 kjølvannet av metoo-bølgen.

Den franske kulturprofilen Jean-Claude Arnault ble seinere dømt til to og et halvår års fengsel for voldtekter.

I 1964 var det også en franskmann som fikk det aller meste av oppmerksomheten. Den verdenskjente forfatteren, filosofen og aktivisten Jean-Paul Sartre ble tildelt prisen, men er den eneste som har takket nei.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer