Abel kan glemme utlandet

Morten Abel (41) har i alle år uttalt at målet er å slå gjennom i utlandet. Det kan han bare glemme, sier eksperter Dagbladet har snakket med.

Dagbladet sendte Morten Abels nye album «Being Everything, Knowing Nothing» til musikkredaktør Anders Nunstedt i den svenske avisa Expressen og musikkjournalist og kritiker Dan Gennoe, som skriver for Q Magazine, Esquire og GQ.

Vi ville høre deres mening om Norges største popstjerne, og om de tror Morten Abel vil ha en sjanse i Sverige, England og utlandet generelt.

For gammel

Begge sier til Dagbladet at de liker plata, selv om ingen karakteriserer den som noen innertier. Anders Nunstedt i Expressen synes den er leken og avslappet, og at den har flere gode melodier.

- Men jeg tror verken «Being Everything, Knowing Nothing» eller Abel har noen sjanse til å slå gjennom i utlandet. Musikalsk framstår han for utydelig, og dessuten er han for gammel. Er du over 25 år, har du ingen ting i viktige land som England og USA å gjøre dersom du vil bli stjerne. Ingen vil satse tid og penger på en så gammel artist, sier Nunstedt.

Han beskriver Abel som en god håndverker, men er overrasket over hans voldsomme popularitet i Norge.

- Jeg mener at artister som a-ha, Bertine Zetlitz, Röyksopp, Turboneger, Lene Marlin og Briskeby er bedre og har en klarere identitet. Selv om det skandinaviske markedet er lettere enn resten av utlandet, vil Abel trolig få problemer med å slå igjennom i Sverige. Uttalen er litt bondsk, men det gjelder også mange andre ikke-engelske artister.

Poetiske tekster

Dan Gennoe syntes at «Being Everything, Knowing Nothing» ble bedre for hver gjennomhøring, og omtaler plata som et trivelig bekjentskap. Han omtaler musikken som voksen-pop med litt folk-inspirasjon og plasserer ham i samme kategori som singer/songwriteren David Gray.

- Det er vanskelig å selge slik musikk i England. Han vil aldri kunne bli popstjerne her, men kunne sikkert solgt noen plater. Morten Abel ville ikke bli et navn folk ville kjenne til. Til det er ikke musikken moteriktig nok, dessuten er han for gammel til å bli popstjerne, sier Gennoe, som fortsetter:

- Han lager morsomme og poetiske tekster, men uttalen er litt rar. Det er lett å høre at han ikke er engelskspråklig. Men det er jo også litt sjarmerende, det gir ham karakter og egenart.

Både Nunstedt og Gennoe påpeker at plata ikke har noen klar hit, noe som er alfa og omega for i det hele tatt å tenke på utenlandslansering. Gennoe blir overrasket når han får høre at «The Birmingham Ho» er første singel fra plata. Han ville gjettet på «Inparticular» eller «Elephant Man».

Mangeårig drøm

Morten Abel har i hele sin lange karriere båret på drømmen om å slå gjennom internasjonalt. Han har i intervjuer heller aldri lagt skjul på det. Han har leilighet i London og har bodd der i perioder de siste ti åra. Han har også holdt enkelte konserter på små klubber, mest for nordmenn.

Arne Svare i Stageway er manager for artister som Sissel Kyrkjebø og Sondre Lerche, og var for inntil noen måneder siden også Morten Abels manager.

En av grunnene til at Abel byttet til Unit Management, skal være at Stageway og Svare ikke var villig til å satse hardt nok på ham utenfor Norges grenser.

Etter det Dagbladet erfarer betaler Abel ti prosent av sine inntekter i Norge til Unit Management, men er villig til å betale så mye som 30 prosent for inntekter i utlandet.

Ikke lett

- Jeg har et godt kontaktnett i utlandet, og solgte Abel for det han var verd. Men det er ikke lett å komme gjennom. Jeg vet ikke om alderen hans betyr så mye. Men er du 20 år, har du hele karrieren foran deg. Det som er så kult med Abel, er at han gjør det han har lyst til, sier Svare.

Morten Abels plateselskap, EMI, har ikke lyktes å selge ham utenfor landets grenser.

- Vi sender alle vår norske utgivelser til EMI-kontorene i utlandet. Vi har ikke fått noen reaksjoner på Abels «Being Everything, Knowing Nothing» ennå. Det er for tidlig. Vi har fått positive tilbakemeldinger fra Tyskland, Sverige og Danmark tidligere, men det har ikke resultert i noen utgivelse der.

Hos EMI i England har man aldri fått øynene opp for Norges største popstjerne.

HJEMME BEST: Morten Abel har den siste tiden promotert sitt nye album, har hatt braksuksess i Norge. Men hans drøm om å slå igjennom internasjonalt vil neppe bli virkelighet.