Abel mot røkla fram mot jul

Postgirobygget rager høyest med 76 000 solgte plater så langt i år, så kommer kongene D.D.E. hakk i hæl. Men snart cd-aktuelle Morten Abel forventes å selge 100 000 før jul.

Dagbladet har hentet inn salgstall for et utvalg av årets norske plateutgivelser. Til nå har ingen passert 100000 solgte eksemplarer.

- Vi regner med å sende ut om lag 50000 Morten Abel-plater i løpet av ei drøy uke. Går det som det pleier med Abel, og som vi håper, passerer vi 100000 til jul, sier markedssjef Bjørn Rogstad i EMI.

Han har all grunn til å være fornøyd. Fire av de fem mest solgte platene så langt i år er gitt ut på EMI. Når Morten Abel kommer i tillegg til suksessen med Robbie Williams, er det ingen som kan skyve EMI ned fra seierspallen som årets vinner blant plateselskapene.

En annen vinner er BMG, som har gitt ut plater med «Idol»-kameratene Kurt, David og Gaute. Til sammen har de solgt om lag 140000 plater.

Fram til oktober i år er det solgt 8,2 millioner album og 811000 singler til en samlet verdi av 571 millioner. Det er en nedgang på tre prosent i volum og seks prosent i verdi sammenliknet med samme periode i fjor - en liten nedgang for tilsvarende periode i for. Men salget av musikk-dvd-er har økt med 88 prosent i forhold til fjoråret.

Det er viktig å merke seg at julesalget ennå ikke har begynt, og at bransjen regner med at årets to siste måneder utgjør 30- 40 prosent av totalsalget.

TAR UTFORDRINGEN: Plateselskapet EMI regner med å selge 100 000 eksemplarer av Morten Abels nye album, som slippes 10. november. I så fall vil han bli årets norske bestselger.
STORSELGER: Lene Marlin kan stikke av med tittelen Årets norske betselger, men får trolig sterk konkurranse fra Morten Abel.