Abel spilte for Smirres hjemland

EGERTORGET (Dagbladet): I Kazakhstan fryktes det at mer enn 600000 mennesker står foran sult og frost kommende vinter. I morgen sender Frelsesarmeen et nødfly med dyner, vintertøy og sko til landet. Julemusikant Morten Abel hjalp til med en liten skjerv for Vladimir Smirnovs landsmenn i går.

- Det er særlig barn og eldre som er i faresonen, sier major Knut Ytterdahl. Han legger til at alle inntektene fra armeens julegryter i går, inklusive Julemusikantenes, går til aksjonen i Kazakhstan.

- Rapporten fra Det Internasjonale Røde Kors konkluderer med at hvis ikke de mest utsatte grupper får hjelp, vil mange dø i løpet av vinteren. Frelsesarmeen i Norge vil gi en håndsrekning til noen av disse menneskene. I morgen vil et fraktfly ta av fra Gardermoen med 35 tonn hjelpeforsyninger, sier major Ytterdahl.

- Hva består lasten av?

- Blant annet 18000 varmedyner, 8,5 tonn vintertøy og 2 tonn vintersko. Hjelpen blir sendt gjennom Kazakhstan Røde Kors til dem som trenger det mest. Lasten har en verdi på én million kroner. Det er Utenriksdepartementet som velvilligst betaler frakten fra Norge, sier major Ytterdahl, mens Morten Abel tar opp et knippe humane poplåter fra sitt nye album «Snowboy».

Forsinket

Ved siden av vår Julemusikant holder en flammesluker på med sitt. Bortenfor ham noen andre ildsjeler med hvite masker. De ber om et bidrag til befolkningen på Øst-Timor. Vi er på det veldedige torget i Oslo.

Men vår minikonsert blir en smule forsinket ettersom strømforsyningen fra det lokale bakeriet uteblir, grunnet frykt for trekk.

Kaldt

Heldigvis dukker Dressmann opp med en kontakt. Og det blir strøm og tusen takk. Morten Abel kan derfor fortsette å gi byens torsdaghastere et og annet å varme seg på, f.eks «All Or Nothing». Abel hygger seg, men piken med fyrstikkene er ikke på torget. Hun fryser i Kazakhstan.

- Studiene fra Røde Kors viser at 60 prosent av befolkningen i Smirnovs hjemland har problemer med å varme sine hjem gjennom vinteren, da temperaturene normalt synker under minus 40 grader. 66 prosent har en helt tilfeldig forsyning av strøm, sier major Ytterdahl, og Abel takker for det lavstemte følget. I Kazakhstan.

<B>Morten Abel</B>
<B>Morten Abel