Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Aber Bergen» må bestemme seg: Stiletthæler eller gummistøvler?

Ny advokatserie om metropolen Bergen.

ADVOKATPAR: Elea Bergen Wessel (Ellen Dorrit Petersen) og Erik Aber (Odd-Magnus Williamson) er ekser og partnere i Aber Bergen. 
<div>Foto: TV3 / RUNE BENDIKSEN</div>
ADVOKATPAR: Elea Bergen Wessel (Ellen Dorrit Petersen) og Erik Aber (Odd-Magnus Williamson) er ekser og partnere i Aber Bergen.
Foto: TV3 / RUNE BENDIKSEN
Vis mer

Hvordan lage Norges første ordentlige advokatserie? Kle opp skuespillerne i trange blyantskjørt og voksensexy svarte briller, pøs på med nattlige skyline-bilder og dyre biler, og la alle smile iskaldt til hverandre mens de kaster subtile fornærmelser over sterile møtebord, i kontorlandskap av stål og glass og panoramavinduer. Plutselig har Bergen blitt New York.

Aber Bergen

4 1 6

TV-serie, drama

Skuespillere:

Odd-Magnus Williamson, Ellen Dorrit Peterson

Premieredato:

22. september kl 21.55

Se alle anmeldelser

Neida. «Aber Bergen» legger ikke skjul på at den aper etter etablerte amerikanere. Den smårare resepsjonisten er som hentet ut fra gode, gamle «Ally McBeal», mens seniorpartner Elea Bergen Wessel (Ellen Dorrit Petersen) er en blond Jessica Pearson fra «Suits».

Men «Bergen er en liten by», som seriens andre hovedperson Erik Aber (Odd-Magnus Williamson) blir minnet om allerede i første scene.

Cocky advokat

Erik og Elea er separert, men driver fortsatt advokatbyrået sammen. Han er innflytter og «byens beste forsvarsadvokat», en klassisk machohelt som har tatovert lovparagrafer på knokene og liker å operere på kanten av spillereglene. Hun er elegant, kjølig og knivskarp både i hodet og replikkene. Han ropesnakker, hun hviskesnakker, og det er ærlig talt veldig vanskelig å se for seg at de noen gang har vært et par.

Kjemien stemmer ikke helt, og der Petersen glitrer i en nærmest skreddersydd rolle, er det ikke like lett å tro på Williamson. Kanskje er det komikerens forbannelse, men det vil nok ta noen episoder før vi finner ut om cocky Erik Aber skal være en seriøs advokat eller en parodi på en.

Serien ser ut til å være konstruert rundt én ny, liten sak som løses i hver episode, samt et større, overhengende drapsmysterium.

Sistnevnte inkluderer et hemmelig brorskap, mystiske symboler og teatralske effekter, som bringer tankene til manusforfatter Gjermund Eriksens forrige überkryptiske serie, «Mammon». Bedre lykke denne gangen, forhåpentligvis, men vanskelig å si etter bare to episoder.

Ikke sexy nok

Det beste og verste med «Aber Bergen» er dialogene. En norsk serie som virkelig går inn for å lage snertne, morsomme ping pong-dialoger, á la Aaron Sorkins «West Wing», fortjener honnør. Oneliner på oneliner. Det er så kult når det sitter, som det av og til gjør, men så flaut når det ikke funker, som ofte er tilfellet.

«Aber Bergen» er en frisk og annerledes serie i norsk målestokk, men bemerkelsesverdig lite original i internasjonal sammenheng. Den vil så gjerne være like sexy som sine amerikanske storebrødre, men får det ikke helt til. Skal den hamle opp med dem, må den skaffe seg enda litt høyere stiletthæler. Eventuelt bytte dem ut med gummistøvler.

  • Anmeldelsen er basert på de to første episodene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling