DEBATT

8. mars:

Abort er kvinners valg - fjern nemdene

Abort er en helt vanlig erfaring. Vi vet at kvinner er i stand til å ta selvstendige, gode valg om sin egen kropp og sitt eget liv. Derfor er abortnemdene overflødige og må fjernes.

1 AV 3 KVINNER: Før ble vi kalt barnemordere, mens nå sorterer vi og diskriminerer, skriver Cathrine Linn Kristiansen. Hun holder hovedappellen på Youngstorget på Kvinnedagen i dag.
1 AV 3 KVINNER: Før ble vi kalt barnemordere, mens nå sorterer vi og diskriminerer, skriver Cathrine Linn Kristiansen. Hun holder hovedappellen på Youngstorget på Kvinnedagen i dag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

1 av 3 kvinner har tatt, eller kommer til å ta, abort. Men ikke mange snakker åpent om det. Abort er fortsatt skambelagt og tabu. Kvinner vurderer nøye hvem de forteller om sin abort til. Vi må snakke om abort som det det er - en helt vanlig kvinnelig erfaring. Og vi må aldri glemme at retten til selvbestemt abort er en av bærebjelkene i et likestilt samfunn. Og vi må heller aldri glemme at skam er abortmotstandernes største våpen.

Vi må sprenge skammen og tabuene. For det er fortsatt noen som ønsker å stigmatisere abort mest mulig. Organisasjoner og politiske partier som tåkelegger debatten, som gjennom retorikk og politikk demoniserer kvinner som tar abort, som prøver å legge skammen over på oss.

Før ble vi kalt barnemordere, mens nå sorterer vi og diskriminerer. Nyord som sorteringssamfunn og tvillingabort er ikke nøytrale begreper som beskriver fosterdiagnostikk og selektiv abort. Det er begreper som søker å skape en kobling til naziideologi og rasehygiene der kun «de feilfrie» har rett til å leve.

Men ikke noe barn kommer inn i denne verden uten en kvinne. Det er kvinner av kjøtt og blod, som risikerer liv og helse på å bære det frem og føde det. Det er ikke vi som skal skamme oss, det er dem. En kvinnes abort innskrenker ikke andre personer sitt menneskeverd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer