Abortfilm vant Gulløven

Mike Leighs film «Vera Drake» fikk Gulløven under filmfestivalen i Venezia.

Den britiske skuespilleren Imelda Staunton fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i filmen, som handler om en kvinne fra arbeiderklassen som blir tatt i å utføre ulovlige abortinngrep i Storbritannia på 1950-tallet.

- I en kynisk verden er det flott og svært betryggende når alvorlige, uavhengige og europeiske filmer med et lite budsjett, får anerkjennelse og oppmuntring på denne måten i arbeidet med å nå sitt publikum, sa produsent Mike Leigh da han mottok prisen.

- Det er alltid en tøff prosess å lage film, og «Vera Drake» er intet unntak. Den ble laget under svært tøffe forhold og med et latterlig lite budsjett, la Leigh til.

- Til slutt vil jeg på det inderligste takke filmfestivalen i Cannes for å ha avvist denne filmen, slik at vi fikk muligheten til å være her i kveld. Takk, Venezia, sa Mike Leigh.

Juryens storpris Sølvløven gikk til den spanske filmen «Mar Adentro», og Javier Bardem fikk prisen for beste mannlige skuespiller for sin rolle i filmen.

Sølvløven for beste produsent gikk til Kim Ki-Duk for filmen «3-iron».

Filmfestivalen i Venezia ble i år arrangert for 61. gang.

(NTB)

GULLØVE-VINNER: Mike Leighs film «Vera Drake» ble tildelt Gulløven under filmfestivalen i Venezia lørdag. I tillegg fikk den britiske skuespilleren Imelda Staunton prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i filmen.