Abortlov på tynn is i USA

For to år siden gikk abortlege Morris Wortman med skuddsikker vest og pistol festet til ankelen for å beskytte seg mot voldelige abortmotstandere. Nå er Wortman mer engstelig for hva Bush-regjeringen og justisminister John Ashcroft kan finne på.

ROCHESTER i New York (Dagbladet): - Innen sommeren kommer justisminister John Ashcroft og president Bush til å vise sitt sanne ansikt i abortspørsmålet i USA, mener Morris Wortman. Han frykter at retten til selvbestemt abort sakte, men sikkert vil undergraves av USAs høyesterett.

- Høyesterett kommer ikke til å endre abortloven i USA, men den kan gi den enkelte delstat stor frihet i å bestemme hvilken tilgang kvinner skal ha til å ta abort, sier legen, som har sin egen klinikk i Rochester, nord i delstaten New York.

Delstaten Virginia banket nylig gjennom en lov som krever en 24 timers venteperiode før et abortinngrep. Det er obligatorisk at pasienten skal informeres om hva abort innebærer og pasienten må gis alternative løsninger.

- PÅ DENNE MÅTEN kan man gjøre det vanskeligere og vanskeligere for pasientene. Andre måter er å kreve at foreldre skal varsles og at det er forbudt å sende mindreårige til en annen delstat for et abortinngrep. Man kan kreve hyppige statistikker, vanskeliggjøre lisenser, skattlegge tyngre og lage strenge bygningskrav. Muligheten til å vanne ut abortloven er mange. Gamle leger kan drives bort fordi de ikke orker all overvåkingen, og unge leger vil ikke bruke tida si på å slåss mot lover og forordninger, sier Wortman som selv sitter bak skuddsikkert glass, og har bygd en stålforsterket betongmur for å beskytte sine ansatte mot ekstremister.

Fra kontoret har han full tv-overvåking over klinikkens inngang og gårdsplass. I et lite skap har han en pistol.

- Jeg trenger ikke lenger gå med den på ankelen, sier han.

DET HAR STORT sett vært fredelige demonstrasjoner de siste årene, men jeg synes å merke at abortmotstanderne er blitt modigere etter at George W. Bush overtok Det hvite hus. Når det blir varmere i været tror jeg vi igjen vil kunne oppleve et terrorangrep mot en abortklinikk i USA. Den store testen er om Ashcroft vil signalisere sin egen abortmotstand ved å gi milde straffer og holde døra åpen for at abortpasienter og leger kan trakasseres videre, sier Wortman.

Han tror også Bush vil komme til å plukke ut en ny høyesterettsdommer dette året. Moderate Sandra Day O'Connor (70) er en av flere dommere som er klar til å pensjonere seg.

- Bush kommer til å sette inn konservative dommere, men han kommer ikke til å plukke ut en person som har skrevet mye om juss. Med et senat som er delt på midten har ikke Bush råd til å bli stemt ned. Han kommer til å finne en kandidat som kan bankes gjennom uten for store kontroverser. Da blir det lettere å få inn den briljante, men ultrakonservative Antonin Scalia som William Rehnquists etterfølger som leder for høyesterett, sier Wortman.

BUSH GA høyresiden tidlig et signal om at han vil gjøre det å ta abort vanskeligere ved å nekte føderale midler til amerikanske utenlandshjelpsorganisasjoner som også gir abortveiledning. Det er en fryktelig feil. Abort skal være lovlig i USA, men man skal hindre folk i få informasjon om abort i for eksempel Afrika. Der trenger man virkelig trygg abort. Selv fra et moralistisk synspunkt er det hyklersk å bare kunne få amerikansk hjelp hvis det ikke dreier seg om abort, sier Rochester-legen som selv har besøkt Afrika flere ganger.

- Jeg tror ikke Bush bryr seg så mye om konsekvensene, fordi han ikke fatter konsekvensene. Presidenten interesser seg ikke for detaljer, og det er detaljene som teller for enkeltindividene, sier han.

Abort var et ikke-tema under presidentvalget fordi så mange amerikanske velgere er abortmotstandere. Bush kunne likevel ikke støtte høyrevingen åpenlyst fordi han trengte sentrumsvelgere og ikke minst kvinnelige velgere.

Det var først da Bush satt trygt plassert i Det hvite hus at han markerte sitt ståsted ved å plukke ut abortmotstanderen og den meget konservative John Ashcroft som justisminister. Det amerikanske folket fikk første signal om at abort ikke behøver å være noen rettighet for amerikanske kvinner om få år.

- Det nifse er at dagens unge mennesker ikke vet hvordan det var den gangen abort var ulovlig. Og det som plager meg aller mest er at det finnes en gruppe kvinner som misbruker retten til abort. Som for eksempel 21-åringen som tar sin femte abort. Det er hun jeg husker når dagen er over. Og det plager meg, sier mannen som begynte som abortlege fordi han mente legal abort redder flere liv enn illegal abort.

JEG BYGDE denne klinikken for to år siden, og det var en slags kunngjøring for meg selv at jeg ville arbeide med noe som var viktig. Og som kunne være livstruende, sier legen som for drøye to år siden mistet en kollega som ble skutt ned og drept av en abortmotstander.

- Det foregår en ideologisk krig i USA, og min kritikk av ansvarsløs bruk av abort kan brukes mot meg og det store flertallet av kvinner som oppfører seg ansvarlig. Det er unge, fattige kvinner uten utdanning som utgjør gruppa såkalte uansvarlige.

Og det er så mye som nesten 20 prosent av pasientene. Jeg tror vi må tore å snakke om dette ubehaget og hva man kan gjøre for å opplyse unge mennesker om sex og abort. Den eneste måten å sikre abortloven på er å se begge sider av problematikken. Alt vi gjør har en moralsk betydning. Og nå har vi ikke engang ryggdekning i Det hvite hus. Kampen kommer ikke til å bli vakker, sier Morris Wortman.