HELGEKOMMENTAREN VED AKSEL BRAANEN STERRI:

Abortnemnda bør nedlegges!

Mamma bør bestemme.

FLU HARTBERG
FLU HARTBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Strikkepinner i tissen». Mer rakk jeg ikke høre av forklaringen pappaen ga den unge datteren sin på hvorfor menneskene hadde samlet seg foran Stortinget sist lørdag. «Mamma bestemmer» sto det med barneskrift på flere plakater i demonstrasjonen mot endringer i abortloven.

Jeg er for at mamma skal få bestemme. Ja, hun bør få bestemme mer enn hun gjør i dag. Likevel synes jeg vi er for raske med å avfeie anklagen om at dagens abortlov er diskriminerende.

Fram til uke 12 kan kvinner ta abort for hvilken som helst grunn. Altså tillegger loven fostre tilnærmet ingen egenverdi i denne perioden. Etter uke 12 endrer dette seg. Nå trenger kvinnen å rettferdiggjøre aborten overfor en nemnd, ved å vise til at det å få barnet vil gå utover hennes helse (paragraf 2a) eller livssituasjon (paragraf 2b). Ett unntak finnes.

Det er hvis fostre har en alvorlig sykdom. I så fall får kvinnen innvilget abort etter paragraf 2c, uten å måtte påvise at det vil gå utover hennes helse eller livssituasjon. KrF og Erna Solberg (H) mener dette viser at loven tillegger fostre med alvorlige sykdommer mindre egenverdi, at de gis et svakere rettsvern enn friske fostre og at loven dermed er diskriminerende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer