Absolute Jostein

En tittel som «Sjakk matt» høres faretruende ut som et punktum. Men Jostein Gaarder er slett ikke utslått, han bare justerer kursen noen grader, fra filosofi til naturvitenskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

 - NEI, «Sjakk matt» betyr absolutt ikke at jeg akter å avslutte forfatterskapet, sier Jostein Gaarder med overbevisende kraft.

-  Denne boka er en mosaikk av alt jeg har skrevet siden den skjønnlitterære debuten for 20 år siden. Aschehoug ville gjerne ville ha ei sånn bok, så jeg ble nødt til å gjøre noe forfattere sjelden gjør, lese gjennom mine egne ting og....

-  Men hva spiller tittelen på?-  Delvis den opplevelsen jeg kan ha av å være sjakk matt i forhold til dette utrolige verdensmysteriet vi er stilt overfor. Den opplevelsen har jeg hatt siden jeg var 11-12 år, og den har ligget som en slags grunninformasjon under alt jeg har skrevet.

-  Verdensmysteriet?-  Ja. I opplevelsen av at «her er vi til stede i et eventyr - livet - en kort stund» ligger jo også baksiden av medaljen: Vi skal bort herfra også. Alle blir vi stilt til veggs - sjakk matt - en gang.

GAARDER forteller at han fant to klare røde tråder da han gjennomgikk forfatterskapet sitt.

-  Det ene er at bøkene mine, etter hvert som jeg har modnet og er blitt tryggere på meg selv, har fått mer kjøtt, blod og sensualitet rundt de store, eksistensielle spørsmålene. Da jeg debuterte med «Diagnosen og andre noveller», sa jeg: «Jeg kan aldri skrive om erotikk!» Da mener jeg erotikk i ordets vide forstand, altså sensualitet, kjærlighet. Idérikdommen var der allerede i den første boka, men den var helt abstrakt og blottet for sensualitet. Nå mener jeg at jeg til og med har skrevet et par kjærlighetsromaner, jeg kaller «Vita Brevis» en erotisk tragedie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer