Absolutt Armand

Den ene spiller sliten morfinist. Den andre en bortskjemt borgerfrue i blondekjole. Men det blir ikke noe familiedrama når Frøydis(51) og Gisken(37) Armand møtes.

Skuespillersøstrene er mer opptatt av stjernetåker enn stjerneroller.

- Jeg har alltid hatt lyst til å drive med stjerneforskning. Ikke sånne new age- og ukebladgreier, men seriøst, insisterer Frøydis Armand.

Dagbladet treffer søstrene mellom to premierer. Frøydis har allerede fått strålende kritikker for innsatsen som den morfinavhengige moren i Eugene O'Neills «Lang dags ferd mot natt» på Nationaltheatret. Gisken har premiere i kveld i lystspillet «På solsiden», Torshovteatrets nye utendørsoppsetning på Vøienvolden gård på Sagene. Helge Krogs klassiske skuespill fra 20-tallet er jazzet opp med nye sanger, 30 statister, hester, kyr og høns.

Griselekkert

- Jeg er sikker på at det er mer mellom himmel og jord enn vi aner, sier Frøydis, og da mener hun ikke de firbeinte skapningene som er hyret inn av Torshovteatret. - Det er krefter der ute, selv om det ikke er snakk om mystiske ånder og små grønne menn, mener hun. - Å, kanskje de er grønne. Jeg tror i alle fall det er snakk om helt konkrete greier, innvender Gisken.

- Jeg synes ikke det er så rart at Jesus gikk på vannet. Det er mye rarere at han var Guds sønn, mener hun.

- Det er ikke stuerent å snakke om disse tingene. Men jeg tror alt kan forklares. Vi har bare ikke teknologi eller informasjon til å bevise det med ennå. Jeg leste et sted at vann har hukommelse! Det er griselekkert å tenke på! Jeg er en sånn person som skåler for kvantefysikken.

Tror og ror

Familien Armand Eilif Armand, 1921- 1993, skuespiller ved bl.a. Nationaltheatret og Den Nationale Scene i Bergen. Gift med Elisabeth, tidligere leder av Norsk Forfattersentrum Vestlandet. Fire døtre: Frøydis Armand, 51 år, skuespiller ved Nationaltheatret fra 1972, filmdebut i «Mors hus», kjent som en av kvinnene i Anja Breiens filmtrilogi, «Hustruer», aktuell i «Lang dags ferd mot natt» på National. Gisken Armand, 37 år, skuespiller ved Nationaltheatret fra 1988, er for tida med i ensemblet som driver Torshovteatret, filmroller i «Smykketyven», «Insomnia» og «Evas øye», aktuell i Torshovteatrets utendørsoppsetning «På solsiden», som har premiere på Vøienvolden gård på Sagene i kveld.Merete Armand, 45 år, skuespiller ved Den Nationale Scene fra 1986.Yngvil Armand, 55 år, førskolelærer og forfatter.
Familien Armand Eilif Armand, 1921- 1993, skuespiller ved bl.a. Nationaltheatret og Den Nationale Scene i Bergen. Gift med Elisabeth, tidligere leder av Norsk Forfattersentrum Vestlandet. Fire døtre: Frøydis Armand, 51 år, skuespiller ved Nationaltheatret fra 1972, filmdebut i «Mors hus», kjent som en av kvinnene i Anja Breiens filmtrilogi, «Hustruer», aktuell i «Lang dags ferd mot natt» på National. Gisken Armand, 37 år, skuespiller ved Nationaltheatret fra 1988, er for tida med i ensemblet som driver Torshovteatret, filmroller i «Smykketyven», «Insomnia» og «Evas øye», aktuell i Torshovteatrets utendørsoppsetning «På solsiden», som har premiere på Vøienvolden gård på Sagene i kveld.Merete Armand, 45 år, skuespiller ved Den Nationale Scene fra 1986.Yngvil Armand, 55 år, førskolelærer og forfatter. Vis mer

Frøydis følger Giskens resonnementer uten å nøle. De har vært ute noen netter sammen, og sett både det ene og det andre der ute.

- Vi så vardøger i Telthusbakken, minnes Gisken. - Og et merkelig lysfenomen på himmelen på Sørlandet, som slettes ikke var nordlys. - Og vi er ikke to tullete tenåringsjenter som innbiller oss ting, sier Frøydis. - Dette handler om å åpne sansene og se og kjenne på det som er rundt oss.

Søstrene Armand er både like og ulike, akkurat som søstre flest. Men de er mer like enn ulike. - Vi ordlegger oss ulikt, men vi har ofte den samme opplevelsen av ting. Frøydis er veldig påvirkelig. Men hun er sta også. En rar blanding, mener Gisken. - Jeg er mer romantisk enn deg, er jeg ikke det? undrer Frøydis. - Inni hodet mitt skjønner jeg ikke at jeg er 51 år. Jeg er forferdelig impulsiv. Av og til tenker jeg ikke før jeg handler. Men ingen forstår meg bedre enn Gisken, fastslår hun. Det er søsteren Frøydis ringer til når livet går i ball. Da får hun ofte gode tips. - Jeg var i utlandet, alene og aldeles fortvilet. Ringte hjem. Finn en kirke, sa Gisken. Og det var smart. Jeg er glad det finnes kirker. - Er du religiøs? - Jeg går ikke ned på kne og ber, akkurat. Men tro kan flytte fjell. I kirkene finner du en spesiell ro og fred. Det er en lise for sjelen, sier Frøydis. - Jeg kaller det ikke gudstro, jeg kaller det gudsbevissthet, sier Gisken. - Klart man kan be, men jeg mediterer for å oppnå det samme. - Jeg ror. Av og til... ler Frøydis, som har flyttet til Sætre og fått båten på vannet.

Nektet i døra

- Jeg spilte Sonja i «Reisen til julestjernen». Etterpå kom en alvorlig jentunge bort til meg og sa «Du er ingen dame, du. Du er mann, ingen dame kan snakke som deg», flirer Gisken. - Og jeg ble stoppet på offentlig bad da jeg var 17. Fikk klar melding om at jeg ikke kunne slippe inn fordi herrer ikke hadde adgang den dagen. Hva skulle jeg gjøre? Vise puppene kunne jeg jo ikke, jeg var flat den gang også, ler Frøydis. Det var ikke alltid like morsomt å ha den dypeste stemmen i klassen.

Frøydis Armand, 51 år, skuespiller ved Nationaltheatret fra 1972, filmdebut i «Mors hus», kjent som en av kvinnene i Anja Breiens filmtrilogi, «Hustruer», aktuell i «Lang dags ferd mot natt» på National.Gisken Armand, 37 år, skuespiller ved Nationaltheatret fra 1988, er for tida med i ensemblet som driver Torshovteatret, filmroller i «Smykketyven», «Insomnia» og «Evas øye», aktuell i Torshovteatrets utendørsoppsetning «På solsiden», som har premiere på Vøienvolden gård på Sagene i kveld.Merete Armand, 45 år, skuespiller ved Den Nationale Scene fra 1986.Yngvil Armand, 55 år, førskolelærer og forfatter.

- Jeg måtte til logoped i første klasse. Jeg snakket så dypt at ingen skjønte hva jeg sa, forteller Frøydis.

Siden har stemmen blitt et varemerke for søstrene. På godt og vondt. - Jeg blir jo gjenkjent på stemmen, da. Av og til hadde det vært greit å stikke seg vekk, men det er ikke lett når alle hører hvem jeg er, mener Frøydis.

Flukt i rus

I «Lang dags ferd mot natt» spiller Frøydis mer og mer rusa i løpet av forestillingen. Familien skjønner etter hvert at mor tyr til morfinen når hun går for å hvile seg på loftet. Scenene er hjerteskjærende.

- Jeg kjenner ingen morfinister, vet ikke hvordan de har det. Men det var aldri meningen at jeg skulle sjangle rundt på scenen. For rusen er ikke det viktige i dette stykket, understreker hun.

- «Lang dags ferd mot natt» handler ikke bare om rusproblemer, det handler om en familie som ikke klarer å snakke sammen. Familiemedlemmene snakker hele tida forbi hverandre, og det resulterer i at de flykter fra hverandre - på forskjellige måter. Derfor har vi lagt vekt på flukten, ikke rusen.

Fæle og grusomme

Frøydis får ofte hjelp av familien når hun innstuderer roller, både av datteren Marte og Gisken. - Jeg slet med rollen denne gangen, selv om den er flott og utfordrende. Det var vanskelig å lære teksten. Vanligvis knytter jeg replikkene til møbler og rekvisitter for å huske, men scenen i «Lang dags ferd mot natt» er helt ribbet. Dessuten er det vanskelig at Mary er narkoman og ikke snakker logisk.

- Hvordan klarer dere å legge vekk rollene når dere kommer hjem?

- Jeg trodde ikke at jobbingen med rollefigurene hadde så mye å si privat, sier Gisken. - Men nå, når jeg jobber med et lystspill, med vår i lufta og masse tull og tøys, merker jeg at jeg blir påvirket av prøveperioden. For et deilig sted å være, tenker jeg. Min rollefigur Ester har så små problemer å forholde seg til. Mange ganger på teatret må du hente opp fæle og grusomme ting inni deg.

- Selvfølgelig tar det på å gå inn i dypet på den måten, sier Frøydis. - Men jeg går ikke rundt og er ødelagt etterpå. Jeg går hjem og lager mat til sønnen min.

bente.froytlog@dagbladet.no

DE FØLER DET PÅ SEG: -Vi sprer gode vibber for hverandre på premierene, forteller Frøydis og Gisken Armand. -Skuespillere føler sånne ting.