Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Absolutt hygge

Les alle musikkanmeldelsene

CD: Det er lov å være blid, men ikke alle klarer å være det med den samme overbevisningen. En av de som fikk sin musikk til virkelig å utstråle godt humør og varme, var Nathaniel Adams Coles (1917-1965), bedre kjent som Nat King Cole.

Nettopp med «Smile», arrangert av Nelson Riddle, åpner denne retrospektive samlingen - utgitt i anledningen av at det er 40 år siden Cole døde.

Far og datter

Han etterlot seg en 15 år gammel datter, som mange år seinere ble kjent stjerne. Natalie Cole har skrevet et varmt forord til plata, som inneholder 28 låter fra forskjellige faser av Nat King Coles karriere. Som så mange andre svarte artister fikk han sine første musikalske impulser i kirken, nærmere bestemt i Chicago, der faren var predikant. På den andre siden hadde han til foreldrenes bekymring også sans for mer «syndig» musikk; tre av brødrene hans var jazzmusikere. 19 år gammel flyttet han til Los Angeles og startet det som skulle bli Nat King Cole Trio.

40-talls innspillinger med denne tilbakelente trioen er med på plata, blant annet hans første hit, «Straighten Up and Fly Right» (1943) - en låt som er basert på svart folklore og på en av farens prekener i kirken. Men den er forvandlet til en jazzy, svingende sang som demonstrerer Nat King Coles form for feel good-musikk, ofte backet av ham selv med en distinkt pianostil.

Lekkert og coolt

På de fleste sangene på plata er formatet imidlertid utvidet fra det lekre trio-formatet til svingende storbandarrangementer, med og uten strykere, med orkesterledere som Nelson Riddle, Billy May og Les Baxter, som backer Cole på monsterhiten «Mona Lisa».

Det er mye på denne plata som klinger vakkert, en ren parade av lekre sanger fram mot «Unforgettable», den konstruerte duetten med datteren som vant en Grammy i 1992.

Nat King Cole var knapt noen stor stilskaper, men hans stemme hadde en særegen, elegant og lett gjenkjennelig klang. Som Isaac Hayes har uttrykt det: «Nat King Cole var cool før det ble coolt å være cool.»

BALLADER: Nat King Cole spilte inn en perlerad av ballader som nådde høyt på samtidas hitlister. 15. februar 1965 døde han av lungekreft, bare 47 år gammel.