- Absolutt mulig at det kommer Breivik-sympatisører

Ekspert på politisk ekstremisme, Øystein Sørensen, om 22. juli-utstillingen.

ÅPNER NESTE UKE 22. juli-senteret åpner 22. juli i år ved foten av Høyblokka i Regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
ÅPNER NESTE UKE 22. juli-senteret åpner 22. juli i år ved foten av Høyblokka i Regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Onsdag neste uke åpner infosenteret viet til 22. juli, som blant annet viser vraket av Anders Behring Breiviks bombebil.

Det er nøyaktig fire år etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

Senteret holder til i Høyblokka, der Statsministerens kontor lå i 2011. 

På senterets utstilling vil publikum få se et detaljert handlingsforløp som viser hva som skjedde 22. juli, overvåkningsvideoer og historier fra de overlevende. 

I tillegg vil store deler av bevismaterialet som ble brukt i retten mot Breivik stilles ut. Blant disse er dekorasjonene på Breiviks uniform, forteller AUF-leder Mani Hussaini, som sammen med støttegruppa for 22. juli tok initiativ til infosenteret. 

- Alltid risiko for Breivik-sympatisører At utstillingen rommer Breiviks eiendeler, har fått flere til å vurdere muligheten for at Breivik-sympatisører dukker opp, som sannsynelig. 

- Det kan absolutt tenkes at det kommer en og annen Breivik-sympatisør, sier professor i historie Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo. Han spesialiserer seg blant annet på politisk ekstremisme. 

Sørensen understreker at sympatisører kan dukke opp på alle arrangementer som dreies rundt terrorangrepet.

Han tror imidlertid at det ikke vil være mange som kommer. 

- Som fluer på fluepapir Kjetil Stormark, som har skrevet to bøker om 22. juli, mener derimot at sannsynligheten for at Breivik-sympatisører dukker opp, er svært stor. 

- 22. juli-utstillingen vil tiltrekke Breivik-sympatisører som fluer på fluepapir, sier Stormark. 

Han mener det særlig er Breiviks eiendeler som vil tiltrekke høyreekstreme. 

- Breivik-artefakter vil ha en nærmest magnetisk tiltrekningskraft på mange av dem som dyrker Breivik og hans handlinger. Utstillingen vil kunne bli et slags forvridd Mekka for antiislamister og høyreekstreme turister, sier han. 

Stormark mener likevel at det er riktig å gjennomføre utstillingen, så lenge man tar hensyn til ofrene og ikke gir Breivik altfor stor plass. 

Heltedyrkelse av Breivik - Det finnes miljøer som anser Breivik som en helt. Jeg har lagt merke til at på russiske og serbiske nettsteder er det mennesker som anser han som en kultperson, sier Aage Storm Borchgrevink. Han har skrevet boka «En norsk tragedie: Anders Behring Breivik og veiene til Utøya».

Han mener imidlertid at sannsynligheten for et stort oppmøte fra disse miljøene, er lav. 

Har gjennomført sikkerhetstiltak I forkant av utstillingen er det blitt gjennomført flere sikkerhetstiltak. 

- Det er gjennomført en sikringsrisikoanalyse, forteller statssekretær Anne Karin Olli i kommunal- og moderniseringdepartementet om åpningen av inforsenteret neste uke. 

Olli forteller at de har gjennomført sikkerhetstiltak på bakgrunn av analysen, men vil ikke kommentere disse nærmere.

- Må ha beredskap Professor ved Politihøgskolen, Tore Bjørgo mener at at videoovervåkning og vakthold av infosenteret er nødvendig. 

- Jeg tror ikke det er en stor fare for at Breivik-sympatisører kommer på utstillinga, men man må ha beredskap, sier han. 

Han mener man må få på plass et regelverk som gjør at man kan vise bort personer dersom de oppfører seg upassende. 

Den brutale sannheten Det var AUF som tok initiativ til inforsenteret sammen med støttegruppa etter 22. juli, for å lære kommende generasjoner om tragedien. 

- Hva tenker du om at Breivik-sympatisører kan dukke opp på åpningen av infosenterets utstilling?

- Først og fremst tenker jeg at senteret skal være åpent for alle. Jeg er ikke bekymret for om noen møter opp på en slik utstilling for å støtte Breivik. For utstillingen er så rå og rørende at jeg ikke kan tenke meg at det kan være et sted for de som sympatiserer med ham, sier AUF-leder Hussaini. 

Hossaini håper at infosenteret kan la oss lære av historien.

- Hvis ikke er vi dømt til å gjenta den, sier han.

AUF-lederen besøkte infosenteret i går og så den kontroversielle utstillingen. 

- Det første man møter er ansiktene til de 77 umistelige menneskene som gikk bort 22. juli, forteller han. 

- Det er brutalt, for det som skjedde den dagen var brutalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer