Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Absolutt prateshow: Vi skravles i hjel

Det er ingen fare for at vi mores til døde med det første - i hvert fall ikke av en underholdningsavdeling som satser på poengløs tv-moro som «Trotto libre» og «Wesensteen». Derimot er det en akutt fare for at vi skravles i hjel. Men jeg forventer snart et talkshow med følgende tema: er det for mange talkshow?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trøsten er at det mest underholdende på tv akkurat nå, er et tøvete og ganske barnslig talkshow på seine hverdagskvelder.

  • De neste tre dagene kan du stå opp med «Ricki Lake» på TV3 kl 08.45 og legge deg med «Åpen post» på NRK1 kl 23.15. Innimellom kan du prates i senk av «Oprah Winfrey Show» på TVNorge kl 15.10, fulgt av «På G» i reprise på TV3, mer «Ricki Lake» på TV3 kl 18.05, et nytt «På G» på TV3 kl 19.30, «Åpen post» i reprise på NRK2 kl 19.00, «Sentrum» på TV2 kl 20.00, «Redaksjon 21» eller «Til debatt» på NRK1 kl 21.15 og «Absolutt» på NRK2 kl 22.30. Og da har vi ikke nevnt prateshowene for de mer avanserte kabeltitterne, «Larry King Live» på CNN kl 10.00 og 18.00, «The Tonight Show» med Jay Leno på NBC kl 22.00 og 01.00 og «Late Night with Conan O'Brien» på NBC kl 23.00.
  • At det er for mange prateshow blir innlysende når de samme gjestene dukker opp flere steder samme kveld. Forrige mandag snakket Per Egil Hegge om Clinton i Per Ståle Lønnings «Sentrum» og seinere på kvelden i «Absolutt». Onsdag kranglet Jan Eggum og Dagbladets Anders Grønneberg om Kaia Huuse i «Sentrum» og «Absolutt». Torsdag var filmregissøren Harald Zwart gjest i «Absolutt» i opptak fra London, noen minutter seinere var han i «Åpen post».
  • «På G» er TV3s store egensatsing i vinter, et påkostet og tungt annonsert prateprogram som ikke har satt seg etter fire forsøk. Det er ikke så mye Cathrine Gehrkens skyld, hun er både sjarmerende og kvikk i hodet sitt. At målgruppa først og fremst er kvinner i alderen 15- 35 er i seg sjøl ekskluderende. Men de må da ha mye å prate om som også vi gutta finner interessant? Vel, jentehumor, sjekking, ufrivillig barnløshet og kvinnekroppen er både forutsigbare og utdaterte temaer, og seerne svikter da også. Det blir for pludrete og treigt, og et irriterende reklameavbrekk stykker opp programmet. Men vignetten er i hvert fall frisk.
  • «Absolutt» har fått en ansiktsløftning av dr. Trond-Viggo, men det var ikke spesielt klokt å presse Anne-Kat. Hærland inn i konseptet. Debattleder Danny Pellicer har en behagelig framtoning og stiller de rette spørsmålene, og det var f.eks. et godt grep å la den omstridte CD-debutanten Kaia Huuse selv avsløre hvor dårlig hun synger. Men tunge temaer som Irak, likestilling og FN-tjeneste blir reine innsovningstabletter. Det hjelper heller ikke at Anne-Kat. er malpassert og sist uke kjedet oss med lange og uinteressante intervjusekvenser med en spesialrådgiver, en kinodirektør og et barneombud. Hvor er friskheten og frekkheten og de overraskende spørsmålene? Det er jo det hun kan.
  • «Åpen post» rendyrker den amerikanske formen for talkshow. Men kvaliteten er ujevn, og akkurat som hos Leno og Conan er intervjusekvensene minst vellykket. Praten kan virke både overimprovisert og anmassende, mens sketsjene og det reinspikka tøvet ikke står tilbake for det forbildene serverer. Idé og form er selvfølgelig stjålet fra de som kan prateshow, og vi kjenner igjen setting, monolog, husband og denutilslørte markedsføringen av nye plater og filmer. Men det er nytt for de som ikke har funnet sine amerikanske helter på kabel - og det er på norsk! Og selv om Bård Tufte Johansen bør frigjøre seg mer fra lesemaskinen og Harald Eia bør økonomisere med tøyset sitt, oppfyller de en selvpålagt forpliktelse de har felles med Leno: å sende folk til sengs med et smil om munnen. Dophuet Jarle er dessuten et funn, men husbandet kan godt gi litt mindre Gass...

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!