Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Absolutt tango

Noen få dager til kan en la seg suge inn i tangoens magi. Oslo-Filharmonien og de suverene argentinske gjestene lar seg fyrig føre av tangomaestro Rolf Gupta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glem den militante river-dansen med all dens endeløse showtramp. Tangoens opphav er like folkelig, men med all sin kultiverte, ofte sofistikerte, selvdisiplin har den sin menneskelighet i behold.

Full tenning

Med strålende argentinske gjester som sangeren Hernan Salinas, koreografen og danseren Pablo Veron og hans partner Victoria Vieyra, de norske tangomestrene i gruppen Tango for 3, Per Arne Glorvigen (bandoneon), Sverre Indris Joner (klaver), Atle Sponberg (fiolin) og Steinar Haugsrud (kontrabass), 60 filharmonikere og Rolf Gupta som pådriver, arrangør og dirigent - ble det full tenning ved første øyekast.

«Tango er den beste veien til Argentinas sjel,» sa en smilende ambassadør igår. Kanskje også til vår, selv om lokalet er et konserthus, og den fantastiske danseren Pablo Veron neppe kan forveksles med n'Gunnar frå Mo. Og «Tango for to», ja, hvem ellers? Bare at når alt og alle er i de aller beste hender danser ikke bare hun og han, men også musikerne med instrumentene, dirigenten med orkestret og sangeren med publikum.

Tangodrama

Og tango er så mye, kanskje først og fremst drama, slikt skal det jo to til. Romantikk og erotikk, maktkamp og opprør, desperasjon, ømhet, lek og lengsel - i Konserthuset er det der alt sammen. Musikalsk er den første satsen i Piazzollas «Bandeaonkonsert» med Glorvigen og Salinas' sluttnummer «Milonga del trovador» bare to av mange høydepunkter. Og tango er også følelser som beveger seg. Her fullstendig forførende i formfullendt eleganse, totalt samdanset. Lydløst danser Veron og Vieyra inne i musikken. Der kan de gjøre hva de vil med oss. Publikum ga seg fullstendig over i Konserthuset i går, lykkelig svimeslått av tangofeber.

HØYTRYKK: Pablo Veron og Victoria Vieyra skaper sydlands stemining i Oslo Konserthus