Absolutt underholdning

I kveld er «AbFab» slutt. Vi vil savne våre utagerende, kjendiskåte og sjampisslurpende venninner. Følgende dilemma plager våre to «AbFab»-fans: Hvem skal vi drikke oss fulle sammen med nå?

POST-BABES. De var unge, kule partyløvinner på 70- og 80-tallet. Ganske mange år seinere har Edina Monsoon og Patsy Stone beholdt hippieglamour-antrekkene, den ekstreme livsstilen og de pubertale holdningene. Still rockin\', baby. Damene slutter aldri å feste: dop, detox og butox.

Edina/Eddy (Jennifer Saunders) er den lubne moteslaven med de hysteriske designerklærne, pr-agenten uten klienter og den ekstremt selvopptatte moren, som hele tida krangler med sin politisk korrekte datter Saffron.

Bestevenninna fra skoledagene, Patsy Stone (Joanna Lumley), er en evig kjederøykende, anorektisk, nymfoman blondine. Patsy er kvinnen som sover med solbriller og sigarett i munnen, for å være klar til neste dag.

«ABSOLUTELY FABULOUS» er et av de mest populære og mest kreative tv-showene i BBCs historie, skrevet og spilt av Jennifer

Saunders (47). Kvinnenes bisarre, overflatiske tilværelse har vært en supersuksess. Hvorfor?

Cecile: -  «AbFab» er veldig britisk. Genialt manus, hylende gode replikker, tydelige karakterer og en reaksjon på det politisk korrekte.

Trude: -  Hver episode er stappfull av populærkulturelle referanser. Fra Fellini til «Baywatch», Madonna og Björk. Yoko Ono og Ingmar Bergman. Kunstverden, realitykonsepter og skrekkfilm. Vi kjenner oss igjen. Derfor ler vi med når Patsy spør: «Oh, God is it going to be another Bergman day?»

Cecile: -  Hvorfor digger vi «AbFab»? Jo, det handler om at kvinnene rett og slett driter seg ut absolutt hele tida. De er ustoppelige på å være mislykket. Og det er så deilig.

MENN SOM VEDHENG. Saunders utgjorde sammen med Dawn French Storbritannias mest kjente kvinnelige komikerduo. De møttes på Londons Central School of Speech and Drama og begynte å skrive og opptre sammen. BBC-sitcomen «French and Saunders» ble en kvinnelig publikumsfavoritt.

Jennifer Saunders ble bedt om å skrive en ny serie for BBC, men hadde visstnok ingen ideer. «AbFab» er utviklet fra en sketsj, om en nevrotisk enslig mor og en tilknappet datter.

Joanna Lumley (59), født i Kashmir, var glamourmodell på det glade 60-tallet, har spilt i to «Rosa Panteren»-spillefilmer, en rekke tv-serier og filmer.

Det unike med «AbFab» er at situasjonene, referansene og tematikken er spesielt myntet på kvinner. Det er damenes verden: Patsy, Eddy, Saffy. Og Eddys senile mor og diverse gærne assistenter.

Menn opptrer bare som staffasje og vedheng. Sjefer, eksmenn og perifere elskere som bidrar med biler og låner bort penthouset i helgene. Damene rundpuler gutta før de drikker dem under bordet, hvis de gidder.DE ER WANNABEES. De prøver så altfor hardt. Eddys klesstil er alltid «too much». I år kjører hun mye post-punk-going on reggae, sammen med sine steindyre Jimmy Choo-sko. Gjerne også med en dasj av hippiechic eller Adidas-trash.

Hun kaster seg på alle trender, tester ut alt som er nytt, alternativt og fettreduserende. Den skravlete brunetten har gått fra yoga og tantra-tromming til paralyserende antirynkebehandling, iført det siste innen selvbruning.

Cecile: -  Det er liksom sånn: «Jeg visste ikke hva jeg skulle ha på meg. Så jeg tok på meg alt.»

Trude: -  Jeg ler så jeg griner av alle logoene på Eddys antrekk. Kjempelogoer. Overalt.

Cecile: -  Livsprosjektet deres er uansett

å henge med stjernene. De er livsstilsgroupies.

Trude: -  Deres våte drømmer er å være bestevenner med superstjernene.

Cecile: -  Men kjendisene kommer aldri på festene deres. Eller overser dem. De er aldri helt der.

Trude: -  Og når det går gærent, så drikker de seg bare fulle, tar ei stripe kokain og avslutter kvelden med en avslappende joint.

DEBBIE HARRY, Whoopi Goldberg, Jasmin Le Bon har vært med. Og Suzi Quatro og Marianne Faithfull.

Mens Britney Spears trygler om en gjesteopptreden i amerikanske «Frustrerte fruer» (TV 2 på tirsdager) og ikke får lov, er siste «AbFab»-runde stjernespekket.Eddys eneste klient er Emma Bunton, eks-Spice Girls. Skuespiller Liz Hurley uteblir dessverre fra litteraturaftenene. Minnie Driver slenger innom for en kjapp stylingsession med Patsy. Motekongen Jean-Paul Gaultier prøver å overse dem. Men når Eddys gamlekjæreste og rockedate har releaseparty på en ikke tidligere utgitt Beatles-tape, dukker endelig Elton John opp. Eller Elton, daaarling, som Eddy sier.

HJERTEVENNINNENE er trofaste. Vennskapet er ekte fjortis. Dem mot røkla. Tuppen og Lillemor. Og litt Thelma og Louise.

Cecile: -  Edina prøver å være fjortis og er så veldig tydelig ikke det. Hun er liksom den kvapsete jenta som var kompis med alle gutta på ungdomsskolen, mens Patsy ga dem blowjobs.

Trude: -  Et absolutt høydepunkt i femte serierunde er kultfilmen «Boborella», Patsys 70-talls pornofilm der hun har fått på seg verdens største oppblåsbare pupper.

Cecile: -  En Jane Fonda-inspirert sexgal alien.

Trude: -  Patsy er den perfekte drag-queen og et homo-ikon.

Cecile: -  Hårstilen får Ivana Trumps høysåte til å blekne. Eat your heart out, baby.

BARN OG FØDSEL er for første gang blitt et tema: Saffy er blitt gravid med en afrikaner (selvsagt en fjern nerd) mens hun drev med hjelpearbeid i Uganda. Det blir litt mye for Edina, som nå skal bli bestemor uten engang å ha akseptert at hun er mor.

Vanvittige scener og referanser til «Twin Peaks», «Shining» og «The Omen» illustrerer Eddys ekstreme angst. Men motviljen reduseres da Saffy avslører at babyen blir et blandingsbarn, en trendy mulatt. Eddy er overstadig: «It\'s the Chanel of babies!»

Eddy klarer ikke å velge mellom datteren og venninna. Og Saffy og mormor finner hverandre i sin avsky over venninnenes hedonistiske livsstil.

Trude: -  Hvorfor føler vi ingen medlidenhet med stakkars Saffy?

Cecile: -  Fordi hun er ei snusfornuftig lita tante.

Trude: -  En tjueåring i kardiganjakke og bluse.

Cecile: -  Eddy bryter «Det ellevte bud», som jo må være: «Du skal være en god mor.» Du skal i alle fall ikke gi barna gin og tonic på suttekluten.

Shopping, slanking og mer chardonnay. Men også samfunnskritikk. Saunders er pioner innen britisk alternativ komedie, med bakgrunn i komikerfellesskapet The Comic Strip.

Cecile: -  Fordi karakterene er så politisk ukorrekte, kan man lure inn medie- og samfunnskritikk vi ellers er så lei av. De kan ta Tony Blair og Irak-krigen.

Trude: -  Ender de da likevel opp med å bli politisk korrekte?

Cecile: -  Whatever. Poenget er at vi vil at moroa aldri skal ta slutt.

Trude: -  Vi skal reise på Roskilde og drikke oss fulle til vi blir 50.

PÅ KJØRET: Festen tar aldri slutt. Patsy og Eddy oppfører seg fortsatt som de rockebabyene de kanskje en gang var. De har inspirert og lyst opp kvinners hverdag, mener Dagbladets hard-core «AbFab»-fans.