Absurd om å tegne katter

Endelig ble det noenlunde ro i salen, og dommeren grep ordet. «Vi skal i dag dømme fem usle huslærere til døden,» begynte han. «Saken er meget innviklet, og vi vil derfor henge dem en for en, ikke samlet som vi ellers pleier...»

Dette sitatet markerer det dramatiske høydepunktet i en av høstens mest velkomne nyutgivelser. Hvis du vil vite hvordan en historie om en «liten mann som var så urimelig glad i å tegne katter» utvikler seg såpass drastisk, skal du lese debutboka til Fredrik Stabel, mannen som skapte Dusteforbundet i Dagbladets spalter.

«Keiser Nimbus og lille Karolius Kattetegner» ble utgitt i 1946 og er forfatterens eneste roman, en illustrert liten fabel om makt og avmakt og absurde tildragelser, en slags surrealistisk blanding av Kafka og «Alice i Eventyrland», full av den typen overraskende kommentarer og satiriske tegninger som Stabel etter hvert skulle utvikle til et mesterskap. Boka kompletterer de fire Dusteforbund-bindene Cappelen tidligere har utgitt, et verk ingen reol burde være foruten. Bor man først i et land som Norge, får man ta vare på den latteren man har. Og når sant skal sies: Noen viktigere bok om en kattetegner har knapt vært skrevet.