SNÅLING: Den franske politietterforskeren Van der Weyden blir spilt av amatøren Bernard Pruvost. Både ansiktstrekninger, sosiale evner og ganglag er helt hinsides. Her er han sammen med sin kollega Carpentier, spilt av Philippe Jore.
SNÅLING: Den franske politietterforskeren Van der Weyden blir spilt av amatøren Bernard Pruvost. Både ansiktstrekninger, sosiale evner og ganglag er helt hinsides. Her er han sammen med sin kollega Carpentier, spilt av Philippe Jore.Vis mer

Absurde drap og høyst merkverdig etterforsker

Wandrups utvalgte: «Li'l Quin Quin», en surrealistisk fransk politiserie.

DVD: Bruno Dumont er en fransk regissør med filmer som «L'humanité» og «Camille Claudel» bak seg.

I fjor dukket han plutselig opp med en absurd fire episoders TV-serie, «Li'l Quin Quin» (2014), som er ute på DVD med engelske tekster.

Mange politiserier opererer med dysfunksjonelle etterforskere, for eksempel «Broadchurch» eller «Monk», men de blir alle tilnærmet friske sammenlignet med politisjefen Van der Weyden, spilt av amatøren Bernard Pruvost, en mann med enestående nervøse ansiktsrykninger, konsekvent mangel på sosiale antenner og et ganglag han har lånt fra Monty Python.

Etterforskningen er av rosa panter-typen. Han fronter en gjeng med pussige karakterer i en landsby ved den franske atlanterhavskysten, der de snåleste mord finner sted.

De to første likene blir for eksempel funnet i magesekken til avdøde kyr.

Motstykket til Van der Weyden er Quinquin, en opposisjonell og begavet guttunge.

Filmen er like deler sosial satire, svart komedie, oppvekstskildring og surrealistisk krim. Den er nydelig fotografert, i dvelende veksling mellom landskap og nærbilder.

Suverent spilt og vittig utført, men ikke noe for den som vil ha logiske løsninger og streite stories.

På en måte minner filmen om den argentinske «Wild Tales», som har gått på kino og kommer på DVD i løpet av denne uka.

Seks fantastiske noveller om hevn og raseri, som eksponerer livet på sitt mest uberegnelige og mennesket på sitt mest vanvittige og ukontrollerte.