LEDER

Absurde måltall

7500 MENNESKER: Så mange krever justisminister Tor Mikkel Wara og regjeringen at Politiets utlendingsenhet skal sende ut fra Norge i år.

Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
7500 MENNESKER: Så mange krever justisminister Tor Mikkel Wara og regjeringen at Politiets utlendingsenhet skal sende ut fra Norge i år. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

7500 mennesker. Så mange krever regjeringen at Politiets utlendingsenhet skal sende ut fra Norge i år. Samtidig har vi et rekordlavt antall nye asylsøkere til Norge. 1511 søkte asyl i første halvår. 3899 bodde i norske asylmottak. For å nå måltallet, må altså politiet prioritere retur av mennesker som fra før har opphold i Norge og der tillatelsen kan trekkes tilbake.

UDI har opprettet egne spesialenheter som går gjennom et stort antall saker med dette formålet. Mellom 25 og 30 personer jobber for tida bare med dette. Ifølge Aftenposten har UDI åpnet mellom 6000 og 7000 tilbakekallelsessaker for å vurdere om utlendinger skal miste sin rett til opphold i Norge. Ressursbruken er meningsløs og måltallet absurd.

UDI prioriterer nå å gå gjennom sakene til dem som har søkt asyl som statsløse palestinere, somaliere, tamiler, syrere og etiopiere. De undersøker om asylsøkerne har løyet om hjemland eller kan sendes hjem fordi situasjonen der er blitt tryggere.

I fjor mistet en familie i tre generasjoner norsk statsborgerskap fordi UDI mente foreldrene løy om at var statsløse palestinere da de kom til Norge for 27 år siden. Mahad Abib Mahamud mistet sitt statsborgerskap 17 år etter at han kom, fordi UDI mente han løy om at han kommer fra Somalia. Alle slike saker om statsborgerskap er nå satt i bero, i påvente av et lovforslag om at slike vedtak må gjøres av norsk rett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer