Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Absurde måltall

7500 MENNESKER: Så mange krever justisminister Tor Mikkel Wara og regjeringen at Politiets utlendingsenhet skal sende ut fra Norge i år.

Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
7500 MENNESKER: Så mange krever justisminister Tor Mikkel Wara og regjeringen at Politiets utlendingsenhet skal sende ut fra Norge i år. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

7500 mennesker. Så mange krever regjeringen at Politiets utlendingsenhet skal sende ut fra Norge i år. Samtidig har vi et rekordlavt antall nye asylsøkere til Norge. 1511 søkte asyl i første halvår. 3899 bodde i norske asylmottak. For å nå måltallet, må altså politiet prioritere retur av mennesker som fra før har opphold i Norge og der tillatelsen kan trekkes tilbake.

UDI har opprettet egne spesialenheter som går gjennom et stort antall saker med dette formålet. Mellom 25 og 30 personer jobber for tida bare med dette. Ifølge Aftenposten har UDI åpnet mellom 6000 og 7000 tilbakekallelsessaker for å vurdere om utlendinger skal miste sin rett til opphold i Norge. Ressursbruken er meningsløs og måltallet absurd.

UDI prioriterer nå å gå gjennom sakene til dem som har søkt asyl som statsløse palestinere, somaliere, tamiler, syrere og etiopiere. De undersøker om asylsøkerne har løyet om hjemland eller kan sendes hjem fordi situasjonen der er blitt tryggere.

I fjor mistet en familie i tre generasjoner norsk statsborgerskap fordi UDI mente foreldrene løy om at var statsløse palestinere da de kom til Norge for 27 år siden. Mahad Abib Mahamud mistet sitt statsborgerskap 17 år etter at han kom, fordi UDI mente han løy om at han kommer fra Somalia. Alle slike saker om statsborgerskap er nå satt i bero, i påvente av et lovforslag om at slike vedtak må gjøres av norsk rett.

I mellomtida fatter UDI stadig nye administrative vedtak om tilbakekallelse av oppholdstillatelser. 30 år etter at Josof Ahmed Ismail fikk opphold i Norge, ble han i februar utvist til Tanzania fordi UDI mente han løy. De tok feil, og måtte hente ham hjem fra Somalia.

Innvandrere med opphold i Norge bør oppmuntres til å delta i samfunnet gjennom språk, utdanning og arbeid. Slik integreres innvandrere og blir norske. De investerer i menneskene og omgivelsene rundt seg, betaler skatt og får norske barn. UDIs nye praksis signaliserer at de aldri kan føle seg trygge.

Utlendingsmyndighetene bør måles på hvordan de gjør jobben sin. UDI må sikre at folks rettssikkerhet er god, at behandlingstida er kort og at avgjørelsene som fattes i størst mulig grad er korrekte. Personer som får avslag etter en slik prosess, bør returneres raskest mulig. Det viktige må være at de og bare de som trenger beskyttelse får det, ikke hvor mange de er. Slike måltall kan svekke både rettssikkerheten og integreringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!