Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ace Frehley (58) tilbake fra verdensrommet

Eks-Kiss-gitaristen har brukt 20 år på å lage nytt soloalbum.

BOMBASTISK: Subtilitet har aldri vært Ace Frehleys sterkeste side. Nå er han tilbake med sitt første soloalbum på 20 år. Foto: MARK WEISS/HANDOUT/SCANPIX
BOMBASTISK: Subtilitet har aldri vært Ace Frehleys sterkeste side. Nå er han tilbake med sitt første soloalbum på 20 år. Foto: MARK WEISS/HANDOUT/SCANPIX Vis mer

|||

- Jeg har hatt det travelt, sier Ace Frehley (58) om grunnen til at han brukte 20 år på å lage ny soloplate.

«Anomaly» har truffet norske platebutikker nå. Der gir den tidligere Kiss-gitaristen til beste all oppsamlet kreativitet, som omsider har funnet et utløp i det som er blitt et variert album - der han til og med synger om engler.

Opphavsmannen sitter i Beverly Hills og hygger seg med livet, sier han til NTB:

- Jeg har det strålende. Det føles flott å gi ut skive igjen.

På jorden

Hvorfor hadde han det for travelt til å lage album? En kort oppsummering først:

Frehley forlot Kiss i 1982, og slapp ytterligere to soloalbum etter den selvtitulerte 1978-debuten. Privat slet han med alt fra dop- og alkoholavhengighet til konkurs og biljakter med politiet i hælene. I 1996 ble Frehley gjenforent med Kiss, og ble med på en rekke turneer til han på ny sa takk for seg i 2002. Selv forklarer han travelheten slik:

- Først var det Kiss-gjenforeningen, og etter den oppholdt jeg meg en tid i ytre verdensrom, sier mannen som hadde rollen Spaceman i Kiss, bare delvis fleipende om tilstanden han var i da:

- Da jeg kom tilbake til jorden, bestemte jeg meg for å bli sunn. Dermed ble jeg mer kreativ og fokusert, og da kom sangene som ble til dette albumet.

Treårsdag
EKSKOLLEGER: Frehley (i midten) mellom Gene Simmons (t.v.) og Paul Stanley (t.h.) under Kiss' avskjedskonsert i Detroit i 2000. Bandet fortsatte imidlertid å eksistere, men da uten Frehley på laget. Foto: PAUL WARNER/AP/SCANPIX
EKSKOLLEGER: Frehley (i midten) mellom Gene Simmons (t.v.) og Paul Stanley (t.h.) under Kiss' avskjedskonsert i Detroit i 2000. Bandet fortsatte imidlertid å eksistere, men da uten Frehley på laget. Foto: PAUL WARNER/AP/SCANPIX Vis mer

«Anomaly» slippes nærmest på dagen tre år etter at han ble nykter. Til Magnet Magazine sa han rett ut at den nye platen aldri hadde blitt noe av dersom han ikke var blitt avholds.

En av sangene heter «A Little Below The Angels», der han synger tekstlinjer som «alcohol was a friend of mine, it almost got me dead», «now I've changed my ways, my soul's restored, I'm better now than then» og «now the road is clear, my aim is true, with help from above».

Enkelte fans har fått litt hikke av den låta, ikke minst koret - der barnestemmer kommer inn og spør «har du sett en engel?» før de synger refrenget i hop med Frehley selv.

- Den er autobiografisk. Første skritt mot å få ting ut av livet ditt er å få dem ut i det åpne. Jeg har et bedre liv uten å være slave av noe, fastslår Frehley til NTB, før han gliser hørlig over telefonen og sier:

- Jeg er fremdeles en gal rock'n'roll-er, jeg trenger ikke hjelp for å være det!

Ville fremover

Arbeidsmoralen er det ingenting å si på. Bare denne formiddagen gjør han tolv telefonintervjuer på i underkant av fire timer. For alle vil jo snakke med Ace Frehley - som slår sine gamle bandkolleger i Kiss med flere uker når det gjelder å slippe lenge etterlengtet skive; de slipper sitt første nye album på elleve år i oktober.

- Jeg håpet det ville være en viss interesse, ja. Selv om det er 20 år siden sist, sier Ace Frehley. Som i tidligere intervjuer har sagt at han ikke tenker på noen ytterligere gjenforening, og har det «for gøy» med den nye platen sin. Til NTB utdyper han:

- Jeg forlot Kiss for andre gang fordi jeg ikke følte meg kreativ. Vi kledde oss i gamle kostymer, sminket oss på samme måte og spilte gamle sanger. Jeg undertegnet på å være med på en turné, så ble det flere og flere, og da vi var i Australia, måtte jeg vekk - jeg måtte gjøre noe kreativt, gå fremover. Jeg trengte å forlate bandet igjen.

I PLATEBUTIKKEN: Frehleys nye album «Anomaly». Faksimile: HANDOUT
I PLATEBUTIKKEN: Frehleys nye album «Anomaly». Faksimile: HANDOUT Vis mer

Det eneste som plager Ace Frehley i dag, er når Kiss-fansen reagerer på hvordan «noen andre», som han sier, bruker hans Spaceman-makeup og kopierer det han gjorde.

Frie tøyler

Men han blir ikke lenge der i fortiden. Frehley vil heller snakke om alt han vil gjøre fremover.

- Det føles fantastisk å være tilbake, og å få være sunn og bevege meg fremover i livet og gjøre det jeg nå gjør, erklærer han, og sier:

- Jeg var så heldig at Gud gav meg noen talenter.

Han startet eget plateselskap, Bronx Born Records, for å gi ut «Anomaly», og sier i en bisetning at han kanskje senere vil produsere plater for andre, yngre band og gi til beste alt han har lært gjennom årene.

- Jeg har hatt mer frihet enn noensinne tidligere da jeg laget denne platen. Jeg produserte den selv, og har hatt helt frie tøyler. Jeg har en del forskjellige musikalske retninger i meg som jeg ville vise frem, og også vise fleksibiliteten i skrivingen min. Lydmessig ville jeg litt tilbake der jeg var med albumet mitt fra 1978, som mange har sagt var mitt beste. Derfor brukte jeg mye av det samme opptaksutstyret, gitarene, mikrofonene ... alt for å få riktig attityde og stemning, forklarer Frehley.

I oktober legger Ace Frehley ut på en omfattende turné med de nye sangene. Først hjemme i USA før det blir resten av verden over nyttår - «kanskje også Norge», som han sier.

(NTB)

HEDRET AV GIBSON: Gjennom hele karrieren har Frehley blitt assosiert med Gibson Les Paul-gitarer - og Gibson på sin side hedrer eks-Kiss-stjernen med signaturmodeller av gitaren - dvs. instrumenter som tilsvarer Frehleys egne. Foto: KEVIN BRITTON/HANDOUT/SCANPIX
HEDRET AV GIBSON: Gjennom hele karrieren har Frehley blitt assosiert med Gibson Les Paul-gitarer - og Gibson på sin side hedrer eks-Kiss-stjernen med signaturmodeller av gitaren - dvs. instrumenter som tilsvarer Frehleys egne. Foto: KEVIN BRITTON/HANDOUT/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media