DEBATT

Acer-debatten:

Acer er en del av inngangsbilletten

EØS-avtalen er vår inngangsbillett til EUs indre marked, og vi er i ferd med å oppdage at vi slett ikke får gratis inngang.

EØS-STORM: Det har stormet rundt Acer og EUs krav om en uavhengig reguleringsmyndighet. Arbeiderpartiet vil ha garantier fra regjeringen, mens LO vil vente. EØS-avtalen er vår inngangsbillett til EUs indre marked, og vi er i ferd med å oppdage at vi slett ikke får gratis inngang, skriver Torbjørg Jevnaker. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
EØS-STORM: Det har stormet rundt Acer og EUs krav om en uavhengig reguleringsmyndighet. Arbeiderpartiet vil ha garantier fra regjeringen, mens LO vil vente. EØS-avtalen er vår inngangsbillett til EUs indre marked, og vi er i ferd med å oppdage at vi slett ikke får gratis inngang, skriver Torbjørg Jevnaker. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge får delta på EUs indre marked mot at vi tar imot spillereglene via EØS. Denne inngangsbilletten har hittil vært svært rimelig på energiområdet. I Norden lå vi så langt fremme på kraftsamarbeid at EUs energipolitikk i mange år handlet om å ta oss igjen. Da kostet det oss fint lite å ta imot nye spilleregler fra EU.

De gangene det buttet mot klarte norske myndigheter å jenke det til slik at vi stort sett kunne fortsette som før her på berget. Med tredje pakke tok EU oss igjen, og vi vet ennå ikke helt hva som kommer ut av pågående forhandlinger på en fjerde pakke (også kalt vinterpakken).

Gjennom EØS-avtalen får vi spillereglene i posten. Her har vi et system for å vurdere hvilke EU-lover som er relevante for det indre markedet. Tidligere gikk dette fint, for det kom ikke så mye post på energiområdet. Men det siste tiåret har EU skiftet gir, og EØS-postkassa fylles opp fortere enn vi klarer å ta unna.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer