ACER:

ACER er ingen trussel

Skal motstanderne av tilslutning til EUs energibyrå, ACER, bli tatt på alvor, må de snakke sant om hva tilslutningen innebærer.

KOORDINERENDE: ACER er et koordinerende organ for den energien som skal eksporteres. Norske myndigheter skal fortsatt dele ut konsesjoner til kraftutbygging, skriver artikkelforfatteren. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
KOORDINERENDE: ACER er et koordinerende organ for den energien som skal eksporteres. Norske myndigheter skal fortsatt dele ut konsesjoner til kraftutbygging, skriver artikkelforfatteren. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpixVis mer
Meninger

Senterungdommen vil ikke at Norge skal slutte seg til EUs energibyrå. Det er ikke overraskende at de lander på et slikt standpunkt til samarbeid med EUs underorganer, men argumentasjonen til sentralstyremedlemmet deres har ingen rot i forslaget som ligger til behandling i Stortinget.

Al-Mustafa fra Senterungdommen påstår fire ting om Norges tilslutning til ACER: Vi mister kontroll over norsk infrastruktur, vi kan få de høyeste strømprisene i Europa, EU får et sugerør inn i vår statskasse og makten sentraliseres i en ny «union».

Samtlige av Senterungdommens påstander er i beste fall tvilsomme.

Lovavdelingen i Justisdepartementet avga sin dom over saken forrige uke: Overføringen av myndighet til EU i forbindelse med Norges tilslutning til EUs energibyrå er ikke så inngripende at den er grunnlovsstridig.

Skulle samarbeidet om en bedre energi-, klima- og miljøpolitikk, gjennom tilslutning til ACER, vise seg å være i strid med norske interesser, vil vi kunne stå fritt til å trekke oss.

Kraftkabler til utlandet vil kunne påvirke strømprisene i Norge. Tilslutningen til ACER vil ikke gjøre det samme.

Olje- og energiministeren har vist til NVEs anslag som sier at prisene vil øke mellom to til tre øre over tid med den nye runden kraftkabler som er foreslått. Men 3. energimarkedspakke, og tilslutningen til ACER, innebærer ikke at vi gir opp styringen over kraftutbygging i Norge.

ACER er et koordinerende organ for den energien som skal eksporteres. Norske myndigheter skal fortsatt dele ut konsesjoner til kraftutbygging.

ACER skal kunne fatte vedtak i saker der det er uenighet mellom de nasjonale myndighetene, men dette er til landenes beste. Et kraftmarked som er integrert i Europa innebærer samarbeid. At et byrå skal virke konfliktløsende inn i det samarbeidet er alle tjent med.

Klimapolitikken krever samarbeid over landegrensene. Skal vi nå EUs mål om å redusere energiforbruket med 30 prosent innen 2030, må vi bruke samarbeidet i 3. energimarkedspakke for å få det til.

Vi kan bruke samarbeidet i 3. energimarkedspakke til å styrke bevaringen av norsk natur og legge til rette for klimagunstig industri. Derfor bør vi si ja til mer – ikke mindre – samarbeid med Europa.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.