LEDER

ACER-seier med bismak

I debatten om Acer kan det virke som Stortinget er blitt tatt på senga.

VANT FRAM: Else-May Botten og Espen Barth Eide i Ap. Foto: NTB Scanpix
VANT FRAM: Else-May Botten og Espen Barth Eide i Ap. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I går vedtok Stortinget å si ja til å innlemme EUs tredje energimarkedspakke i EØS-avtalen, og dermed også knytte Norge til EUs energibyrå Acer.

Saken har skapt stort engasjement, det er i og for seg gledelig. Men svært mye av debatten har handlet om helt andre ting enn det Stortinget faktisk skulle ta stilling til. Det er særlig tre hovedargumenter som har vært brukt mot dette vedtaket: Strømprisene vil øke, vi gir fra oss kontroll med energiressursene våre og vi overlater til EU å styre reguleringen av vår energipolitikk.

De to første er feil, og det tredje skjer bare i svært begrenset grad. De to første er feil fordi det ikke er noe i 3. energimarkedspakke eller Acer som vil kunne føre til flere utenlandskabler. Dermed er også det andre argumentet feil, det er Norge selv som vil bestemme om det skal etableres flere slike kabler til utlandet. Det tredje argumentet er delvis riktig, men det er ikke på langt nær så inngripende som motstanderne vil ha det til. Med opprettelsen av Acer lar vi EUs energibyrå finne løsninger på tvister som skulle oppstå i samarbeid som Norge selv har gått med på, slik at avtalene faktisk fungerer. Acer kan ikke tvinge oss til noe som helst når det gjelder styring av strøm inn og ut av Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer