Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

ACER-seier med bismak

I debatten om Acer kan det virke som Stortinget er blitt tatt på senga.

VANT FRAM: Else-May Botten og Espen Barth Eide i Ap. Foto: NTB Scanpix
VANT FRAM: Else-May Botten og Espen Barth Eide i Ap. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går vedtok Stortinget å si ja til å innlemme EUs tredje energimarkedspakke i EØS-avtalen, og dermed også knytte Norge til EUs energibyrå Acer.

Saken har skapt stort engasjement, det er i og for seg gledelig. Men svært mye av debatten har handlet om helt andre ting enn det Stortinget faktisk skulle ta stilling til. Det er særlig tre hovedargumenter som har vært brukt mot dette vedtaket: Strømprisene vil øke, vi gir fra oss kontroll med energiressursene våre og vi overlater til EU å styre reguleringen av vår energipolitikk.

De to første er feil, og det tredje skjer bare i svært begrenset grad. De to første er feil fordi det ikke er noe i 3. energimarkedspakke eller Acer som vil kunne føre til flere utenlandskabler. Dermed er også det andre argumentet feil, det er Norge selv som vil bestemme om det skal etableres flere slike kabler til utlandet. Det tredje argumentet er delvis riktig, men det er ikke på langt nær så inngripende som motstanderne vil ha det til. Med opprettelsen av Acer lar vi EUs energibyrå finne løsninger på tvister som skulle oppstå i samarbeid som Norge selv har gått med på, slik at avtalene faktisk fungerer. Acer kan ikke tvinge oss til noe som helst når det gjelder styring av strøm inn og ut av Norge.

Disse argumentene har likevel vært utrolig seiglivede, og bare gjentas når de møter fakta som beviselig slår beina under poengene. De har dominert nyhetsdekningen i ukevis. Alternativt lanseres det usikkerhet om hva samarbeidet vil kunne utvikle seg til på sikt. Det kan jo alle si, ingen kan spå inn i framtida. Men dersom energisamarbeidet med EU skulle utvikle seg i en retning Stortingsflertallet ikke godtar, vil vi kunne si nei til framtidige utvidelser.

Slik Acer og 3. energimarkedspakke er nå, er det bra for Norge som energinasjon, og det er bra for overgangen til utslippsfri energiproduksjon i Europa.

Det var bare så vidt denne saken fikk flertall i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, og dermed i Stortinget. Det er det grunn til å bekymre seg over. EØS-samarbeidet er viktig for en liten og åpen økonomi som vår. Det er ikke gitt at vi skal si ja til alt EU vil ha oss med på, men vi må vite hva vi gjør når vi sier nei. Å utfordre avtalen, kan få alvorlige konsekvenser for Norge. Kraften motstanden i denne saken har fått, på svake premisser, viser at motstanden mot internasjonalt samarbeid er noe som må tas på alvor og imøtegås tidlig. I debatten om Acer kan det virke som Stortinget er blitt tatt på senga.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!