Action-lek på tv

I tv-serien «Ran» lever Anders Baasmo Christiansen ut guttedrømmen med heftige actionscener og våpen.

-  Det er jo derfor man blir skuespiller, det var sånn vi holdt på å lekeslåss i skogen da jeg var liten, sier han i en pause under innspillingen av TV 2s nye actionserie.

Og gutta har utstyret i orden, på settet har de en egen våpenmann som sørger for at den kriminelle gjengen får tilgang til alt fra små revolvere til store gevær.

Våpen og vennskap

-  Dødskult! Vi får krasje biler, slenge oss over panseret og leke oss med svære «gunnere», sier en begeistret Edward Schultheiss.

Standupkomikeren spiller en av de fem kameratene som av forskjellige årsaker er blitt kriminelle. Sammen begir de seg ut på actionfylte brekk som inneholder både råkjøring, slåsskamper og skyting. Men historien handler like mye om vennskap.

-  Det var kult å kjøre fort med bil, dessuten har vi skutt med hagle og kost oss. Men det er mye alvor også, relasjonene mellom karakterene er det mest interessante, mener Baasmo Christiansen.

Han forteller at det føltes deilig å komme i gang med et nytt prosjekt etter at den planlagte filmingen av Lars Ramslies «Fatso» ble avlyst. Han hadde lagt på seg ti kilo for å spille overvektige Rino.

-  Man blir lei av å gå og vagge rundt for lenge. Da jeg fikk en klar tidsfrist på denne rollen, gikk jeg ned 12 kilo på omtrent en måned, sier han.

Ekte research

Dessuten har han svettet av seg en del under finlandshetta i sommervarmen. Innspillingen av «Ran» har vart i åtte uker, nå har de to uker igjen på å få alle scenene i boks. Til sammen blir det fire episoder à 50 minutter som sendes på TV 2 tidligst våren 2005. Gunnar Vikene, som debuterte i 2002 med filmen «Himmelfall», er regissør for filmen. Pål Aam skrev manuset i 1999, altså lenge før ranet i Stavanger, selv om noen av scenene kan virke like.

-  Det har vært begrenset med tid til research. Vi har drevet litt kamp- og skytetrening, pratet med politiet og hørt historier fra det kriminelle miljøet. Og så har det vært greit med relevant lesestoff i avisene, sier Baasmo Christiansen.

KRIMINELL GJENG: «Anders» (Anders Baasmo Christiansen, t.v.), «Ole» (Cato Skimten Storengen, t.h.), «Kristian» (Kyrre Hellum, bak t.v.), «Kevin» (Biniam Yhidego, i midten) og «Max» (Edward Schultheiss, skjult) er på flukt etter å ha satt fyr på ransbilen.