Action på Hvaler

Idyll og heftig action med livet som innsats.

Terning4 Premiere på TVNorge i kveld kl. 20.30. TV: Dokusåpesjangeren (lekkert ord!) er et flokkfenomen. Liksom filmstudioer i Hollywood kan være uheldige og produsere to-tre orkanfilmer parallelt, kan norske tv-kanaler finne på å lage dramasåpe eller dokusåpe i tandem. Denne våren har NRK og TVNorge klekket ut hver sin «redningssåpe»: Krinkens foregår i helikopter i «330-skvadronen», mens TVNorge drar til sjøs. Det vil si, de holder seg mest i skjærgården, der båtfolket har det med å utfordre naturkreftene.

Dramatisk start

En dokusåpe som dette, der våre helter er staute menn som spiller seg selv, er sjelden bedre enn «råvarene», i dette tilfellet folk i nød. Jo større ulykken er, desto bedre tv – hvis produsentene av serien kan sitt håndverk. Og det kan de. Men, altså, ingen action uten folk i livsfare og «Kystpatruljen» får en pangstart når en båt med fem ungdommer kantrer i høy sjø. En 17-årig jente blir sittende fast og er i ferd med å drukne idet gutta i «Sundt Flyer» dukker opp. Hendelsen er skildret med håndholdt realisme og man tenker at her er det ikke umulig at noen kommer til å dø.

Idyllisk kontrast

Kontrasten er stor til neste «redningsaksjon», en sjark fylt med et middelaldrende utdrikningslag som får motorstopp i solskinnet, femti meter fra land. Den østfoldske sommeridyllen danner en fin kontrast til redningsskøytas utrykninger. «Med fine sommerdager er det lett å glemme sjøens lunefulle karakter,» sier den svært tilstedeværende fortellerstemmen til Morten Røhrt. Han minner ikke så lite om Knut Risan, stemmen fra «Tre nøtter for Askepott», noe som skaper en annen effekt enn hvis man hadde brukt, la oss si, Arne Scheie.