Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Actionfylt festivalåpning

Actionthrilleren «Ulvenatten», basert på Tom Egelands kriminalroman, åpner Kosmorama.

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jeg synes det er stor stas at filmen åpner festivalen i Trondheim. Det er både moro og ærerikt, og jeg gleder meg til å være til stede ved festivalåpningen, sier forfatteren Tom Egeland til Dagbladet.

Trondheim internasjonale filmfestival Kosmorama arrangeres for fjerde gang i dagene 28. februar til 5. mars. Åpningsfilmen vises 28. februar, dagen før den ordinære kinopremieren på cirka femti kinoer rundt omkring i landet.

- Jeg er veldig spent på responsen, både fra anmelderne og publikum. Actionthriller er en krevende sjanger, fordi du blir sammenliknet med vellagede og dyre Hollywood-produksjoner, sier Egeland.

Han har foreløpig bare sett en råklippet versjon av filmen, men synes det ser lovende ut.

- I motsetning til hva som er vanlig i norsk film, så er det i denne filmen ikke noe som er dvelende. Det er så intenst, og det går så fort, at du hele tiden sitter ytterst på stolen.

- Selv du som vet hva som skjer?

- Ja, det er noe med rytme, musikk, kameravinkler og skuespilleri som gjør det til en intens, medrivende opplevelse også for meg, sier Tom Egeland.

«Vart skræmt»

Filmens produsent, Kaare Storemyr, skvetter også av filmen han har holdt på med i to og et halvt år.

- Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sett filmen, men jeg synes fortsatt den er spennende. Jeg vet jo hva som kommer, men noe er så brutalt overraskende, og lydbildet så intenst, at får du en opplevelse hver gang.

- Hva betyr det at filmen blir åpningsfilm på Kosmorama?

- Det betyr mye. All omtale av filmen, spesielt nær premieren, er viktig. Men det er spesielt hyggelig at det er en norsk festival og at det er en så fin festival som Kosmorama, sier Kaare Storemyr.

Film i tiden

Festivaldirektør Nina Steen er svært fornøyd med åpningsfilmen.

- Vi har plukket ut «Ulvenatten» fordi vi synes det er viktig å ha en ny, norsk film, og fordi den sjanger- og innholdsmessig ligger veldig i tiden. Norsk film er inne i en actionperiode, og internasjonal terrorisme gjør at vi ikke lenger kan føle oss trygge her i Norge heller, sier Steen.

Hun har store forventninger til årets festival, som hun tror kan bli den beste de har hatt.

- Jeg synes at Kosmorama veldig raskt har fått en god posisjon i Film-Norge, både blant bransjefolk, i media og ikke minst blant de unge filmtalentene. Det er også artig å se at Kanonprisen på kort tid har fått så høy prestisje. Her er det filmbransjens egne folk som stemmer fram vinnerne, og det er tydelig at en sånn heder henger høyt.

- Nå er det noen som mener at all filmproduksjon bør samles i Oslo?

- Det er bare tull å samle alt i Oslo. Det er så mange kreative folk rundt omkring i landet, og jo mer vi sprer filmmiljøet, dess mer film får vi. Skal alt skje i oslogryta, så blir det veldig ensformig, mener Nina Steen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media