Adam Dalgliesh på uhyggelig pleiehjem

Dalgliesh i krise i en utsøkt kriminalintrige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Det svarte tårnet» er en over tretti år gammel kriminalroman av den britiske sjangermesteren, og som vanlig overrasket hun leseren med et uvanlig plott. P.D. James bruker over halvparten av boka før Dalgliesh, eller vi for den saks skyld, egentlig vet om det har skjedd noe straffbart.

Lukket rom-variant

P.D. James presenterer oss i tillegg for en variant av «det lukkede rom»: Åstedet Toynton Grange er en stor isolert viktoriansk herregård ved kysten av Devon. Huset er nå et pleiehjem for pasienter med muskelsvinn, og ulempen for en politimann er at de fleste er så syke eller gamle at ingen blir direkte overrasket over at de dør mens de sover. Bare politi-instinktene til Adam Dalgliesh forteller ham at ikke alt er som det bør være på Toynton Grange. Han kommer dit nærmest ved en tilfeldighet, han har vært innlagt på sykehus med noe legene trodde var en livstruende diagnose. Sykdommen viste seg å være ufarlig, men han er likevel svak og trenger en lang pause. Dessuten er han inne i en personlig krise: Han er i tvil om han kan fortsette sitt virke som politimann.

Død og kremert

Derfor passer det godt når gamle fader Baddeley, som egentlig er en venn av Dalglieshs far, inviterer ham på besøk til Toynton Grange. Når Dalgliesh kommer fram, er Baddeley både død og kremert- han ble funnet død i lenestolen, og legen på pleiehjemmet fant ingen tegn til at noe mistenkelig hadde skjedd. Men Dalgliesh oppdager at noen har brutt opp Baddeleys skrivebordsskuffe og stjålet dagboka hans. Og det blir snart klart for ham at de få sjelene som bor på Toynton Grange ikke akkurat lever i harmoni - det syder av intriger og undertrykte følelser, selv om den dypt religiøse lederen Wilfred Anstey glatter over motsetningene.Handlingen i «Det svarte tårnet» beveger seg nesten umerkelig framover, dette er en kriminalroman for den som liker å nyte en langsom intrige. Skrivestilen er som vanlig utsøkt og språket velartikulert, det den måtte mangle av utagerende action tar den igjen i en mørk og uhyggelig stemning. En liten høytidsstund for P.D. James\' mange lesere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer