Adam Dalgliesh på uhyggelig pleiehjem

Dalgliesh i krise i en utsøkt kriminalintrige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Det svarte tårnet» er en over tretti år gammel kriminalroman av den britiske sjangermesteren, og som vanlig overrasket hun leseren med et uvanlig plott. P.D. James bruker over halvparten av boka før Dalgliesh, eller vi for den saks skyld, egentlig vet om det har skjedd noe straffbart.

Lukket rom-variant

P.D. James presenterer oss i tillegg for en variant av «det lukkede rom»: Åstedet Toynton Grange er en stor isolert viktoriansk herregård ved kysten av Devon. Huset er nå et pleiehjem for pasienter med muskelsvinn, og ulempen for en politimann er at de fleste er så syke eller gamle at ingen blir direkte overrasket over at de dør mens de sover. Bare politi-instinktene til Adam Dalgliesh forteller ham at ikke alt er som det bør være på Toynton Grange. Han kommer dit nærmest ved en tilfeldighet, han har vært innlagt på sykehus med noe legene trodde var en livstruende diagnose. Sykdommen viste seg å være ufarlig, men han er likevel svak og trenger en lang pause. Dessuten er han inne i en personlig krise: Han er i tvil om han kan fortsette sitt virke som politimann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer