MISERE OG MORO: - Alle vi som spiller i filmen er også komikere. Komikken er ikke overfladisk, den er dyp, sier Emma Thompson, her med motspillerne Ben Stiller, Dustin Hoffman og Adam Sandler. Foto: Silv / Rex / Shutterstock / Scanpix
MISERE OG MORO: - Alle vi som spiller i filmen er også komikere. Komikken er ikke overfladisk, den er dyp, sier Emma Thompson, her med motspillerne Ben Stiller, Dustin Hoffman og Adam Sandler. Foto: Silv / Rex / Shutterstock / ScanpixVis mer

Filmfestivalen i Cannes

Adam Sandler i Cannes: - Jeg vil bare ikke skuffe noen

Komikeren spiller plaget sønn i en film som skiller seg fra de han er  mest kjent for.

CANNES (Dagbladet): De siste årene har komikeren Adam Sandler gjort seg mest bemerket med støyende komedier som har vært større suksesser økonomisk enn de har vært hos kritikerne og prisjuryene. Men i år spiller han i den ambisiøse dramakomedien «The Meyerowitz Stories», mot Ben Stiller, Dustin Hoffman og Emma Thompson. Filmen har brakt ham tilbake til filmfestivalen i Cannes, for første gang siden han spilte i den kritikerroste «Punch Drunk Love».

- Det første jeg tenker når jeg får et slikt tilbud er at jeg bare ikke vil skuffe noen, sier Sandler.

- Jeg vil jobbe så hardt jeg kan og være så god som jeg kan være.

- Ben var massiv

Det gjorde Sandler blant annet ved å pådra seg en liten skade i scenen der han slåss med broren sin, spilt av Ben Stiller.

- Det var tøffere enn jeg trodde. Ben har en massiv kropp og er ganske vanskelig å flytte på.

«The Meyerowitz Stories» handler om det vanskelige forholdet mellom en kunstnerfar, spilt av Dustin Hoffman, og familien hans, særlig de to sønnene som spilles av Sandler og Stiller. Dagbladet spør filmskaper Noah Baumbach om hvorfor han er opptatt av forholdet mellom fedre og sønner, og hvorfor konfliktene mellom dem ofte synes å handle både om den personlige relasjonen og om de har suksess i livet ellers.

Hvem du ønsker å være

- Jeg er interessert i avstanden mellom hvem vi er og hvem vi ønsker å være, og hvor stor den kan bli, sier Baumbach.

- Suksess og berømmelse er en måte å utforske det på, og spørre hva det vil si å være vellykket for forskjellige mennesker. Broren Adam spiller føler seg mislykket men han er en flott far. Men så er han i en familie der det ikke blir verdsatt. Kunst er religionen deres, og kommer i veien for alt annet. Broren Ben spiller tjener masse penger, men føler seg mislykket fordi han ikke er kunstner. Faren føler seg mislykket fordi kunsten hans ikke er anerkjent.

Emma Thompson påpeker hvor lett det er å skamme seg i slike situasjoner.

- Alle personene handler ut fra en følelse av skam. Så mange mennesker går rundt og skammer seg. Det er følelsen hele kulturen er bygget på.

Hun vil ikke skille humoren og vitsingen i filmen fra det alvorlige innholdet.

- Humoren er ikke overfladisk, den er dyp. For meg er dette den mest tilfredsstillende formen for drama. Hvis det ikke er morsomt er det ikke til å holde ut. Alle vi som spiller er oså komikere. Det utgjør hele forskjellen. Og det er slik livet er. Å være komiker er så vanskelig. Det gjør deg ulykkelig. Og det er vidunderlig å være morsom og så har det ille.