Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Adele anklages for å ha stjålet 30 år gammel kurdisk sang

Hevder Adeles «Million Years Ago» er prikk lik Ahmet Kayas «Acilara Tutunmak» fra 1985.

PLAGIATPÅSTANDER: Sosiale medier i Tyrkia er hete med anklager om at Adele har stjålet sangen til den folkekjære kurdiske artisten Ahmet Kaya. Foto: NTB Scanpix
PLAGIATPÅSTANDER: Sosiale medier i Tyrkia er hete med anklager om at Adele har stjålet sangen til den folkekjære kurdiske artisten Ahmet Kaya. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Seint i november slapp den britiske artisten Adele sitt etterlengtede comeback-album «25». Med singelen «Hello» som kom i forkant, var det ingen tvil om at stjerna var tilbake.

Forrige uke solgte stjerna ut Telenor Arena på utrolige 20 minutter.

Om all musikken på stjernas comeback-album er hennes egen, hersker det derimot tvil om. Spesielt på sosiale medier i Tyrkia.

- Skam Adele anklages nemlig for å ha stjålet fra den folkekjære artisten Ahmet Kaya, melder The Independent. Den tyrkiske stjerna døde for 15 år siden av et hjerteinnfarkt i Paris, men holder fortsatt en plass i fansens hjerter.

Artisten var politisk aktiv, og ble blant annet sikta for å støtte den marxist-leninistiske studentbevegelsen Kurdistans Arbeiderparti.

Sangen hans «Acilara Tutunmak» fra 1985 er mistenkelig lik Adeles «Million Years Ago», mener tyrkisk fans.

Mert Nurettin skriver på Twitter at «det er en skam om Adele har stjålet så mye av teksten til Kaya».

Ruwayda Mustafah skriver at Tyrkia nå vil protestere mot det hun omtaler som Adeles tyveri.

Adele har listet seg selv og produsent Greg Kurstin som forfattere av sangen på albumet.

Plagiat-drama Adele er ikke den første og neppe den siste artisten som anklages for plagiat. I Adeles tilfelle er det ikke snakk om noe mulig søksmål, men andre artister har gått rettens vei for å forsvare det de mener er sine egne verk.

I mars i år ble Pharell Williams og Robin Thicke funnet skyldig i å ha plagiert Marvin Gaye. Striden har dreid seg om superhiten «Blurred Lines», som etterkommerne av Gaye mener er en blåkopi av låta «Got To Give It Up» fra 1977.

De ble dømt til å betale 59 millioner kroner i erstatning til Gayes familie.

I 2008 ble Coldplay saksøkt av rockegitaristen Joe Satriani. Han hevda at den Grammy-vinnende låta «Viva La Vida» inneholdt et riff han selv skrev.

Sporet Satriani mente Coldplay plagierte er «If I Could Fly» - en låt fra hans 2004-album «Is There Love In Space».

Saken ble seinere henlagt, og partene kom til enighet utenfor retten.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media