Adgang forbudt

I Jentespranget slipper ingen gutter inn.

- HVA SKJER NÅ? lurer fotograf Valde på gutters vis - etter at elleville jenter har dresset seg opp i feiende kostymer fra brukt- og kostymebutikken Sublim i Bergen.

- Jeg vil prøve en kjole til, sier Hege Celine Førde (14) ivrig, og forsyner seg fra koffertene til Sublim-innehaverne Marit Jordal og Ragni Karlsen. De er på besøk hos jentefritidsklubben Jentespranget i Fyllingsdalen for å snakke om kvinneroller, moter og fotografering.

Som et svar til fotografen smiler Hege Celine fornøyd og trasker ut på toalettet for å skifte. Plutselig går det opp for den eneste hanen i hønsegården at det ikke må å skje noe spesielt. I motsetning til gutter, trenger ikke jenter å ha en grunn for å kle seg ut. Det er nok å endre personlighet ved å vippe med hatten, feie over gulvet i en liksommoteoppvisning, mens «Oops, I Did It Again» fyller kjellerlokalet.

HVER TIRSDAG etter skoletid samles jenter fra 13- 18 år for å diskutere, spise, danse, synge karaoke og jobbe med den planlagte fotoutstillingen «Jenteliv i Fyllingsdalen» som skal skildre dagliglivet til tenåringsjenter.

- Det er mer avslappende uten gutter her. Da kan du være deg selv, mener Jannicke Fagerbakke (13).

- Det er gøyere å være jente enn gutt. Det er større utvalg i klær. Og så er jenter mer følsomme, tror Isabelle Ringstad (13).

- Hvordan skal en mann være?

- Til å stole på. Det er viktig. Man kan ikke leve et helt liv med en som ikke er til å stole på, lyder svaret.

- Hva er det beste ved å være jente?

- Kvinner og barn går først, ler ei, mens venninnene flirer.

- Det er jo litt sånn! I alle fall på film. Nei, det beste er at jenter har tettere vennskap. Guttene må holde ting inne i seg.

- Hva er verst da?

- Mensen! At du må føde. Og vi må fjerne hår under armene og sånt. Ingen gutter vil ha jenter med masse hår, lyder det unisont.

DET VERSTE MED å være jente er at man lettere får rykte på seg. Ei jente som tør si ifra eller skiller seg ut, blir kalt «hore», «bitch» eller «bimbo.» Men egentlig er det jo dem som er sterke, filosoferer jentene, mens skiver og saft glir ned på høykant i matpausen.

- Vi har lyst til å bli selvstendige når vi blir voksne. Slike som tør å si ifra. Til å stole på. Uavhengige og gode mødre, sier Elena Rein Bruås (14).

- Det er likestilling nå, men ikke helt. Jenter gjør mest husarbeid. Under snowboardkonkurransen i OL sa kommentatorene hele tiden: «Det er første gang ei jente gjør sånn og sånn». Det sier de aldri om guttene! Dessuten gjør lærerne forskjell. Når jenter mobber får de kjeft, hvis en gutt gjør det samme sier de at «han er bare forelsket».

Det blir stille en stund. Jentene tenker ikke på likestillingstemaet til vanlig. Men det er der hele tiden, likevel. I guttenes dominans i gymtimene, i den seksualiserte moten til Britney Spears som de ikke har noe til overs for, men som får jentene til å vise magen likevel «siden de fineste genserne er slik».

- Hva med mødrene deres? lurer Marit Jordal.

- De skal ikke vise navlen!

- Hvis min mor hadde gått kledd sånn som jeg, hadde jeg lurt på om hun var i krise, utbryter Hege Celine til latter fra de andre.

- Hun er ikke så veldig tynn, det er det eneste positive, mener jentene.

Det siste var forresten til deg, Britney.

<B>FAGRE FRØKENER:</B> Fritidsklubben Jentespranget er et populært tilbud for jenter i bydelen Fyllingsdalen i Bergen. F.v. Isabelle Ringstad (13), Hege Celine Førde (14), Elena Rein Bruås (14) og Jannicke Fagerbakke (13) stæsjer seg opp i klær fra kostymebutikken Sublim.