Adjø, bomberom

TROMSØ (Dagbladet): - Et teater må da ha vindu, herregud, hvor i herrens navn er vinduene? Skuespiller Guri Johnson ser skeptisk på modellen som vant arkitektkonkurransen om nytt teaterbygg i Tromsø. Vinduene kommer nok, og lykken overvinner mistroen hos teatersjelen.

Hålogaland Teater har overlevd uten eget tak over hodet i 27 år. Snart er hjemløsheten slutt. Derfor var det bare smil å se på kulturhuset i går, der Statsbygg avslørte hvem som skal få bygge Tromsøs kulturelle storstue.

Skuespillerne er, for å uttrykke det på nordnorsk, dritleie av å jobbe i håpløse og små lokaler.
- Alt jeg har på teateret er ei posthylle, ikke en knagg å henge jakka på. Dæven det er slitsomt å ha en slik arbeidsplass, altså, sier skuespiller Kristian Figenschow.

I strandkanten

Og teaterfolk i Tromsø takker overmakten for at Stortinget ikke skal avgjøre hvor nybygget skal stå. Det kunne ha tatt evigheter. Men plasseringen er bestemt, kategorisk og effektivt, uten partipolitisk dragkamp og enkeltmenneskers markeringsbehov.

Ved innseilingen fra sør skal ishavsbyens kulturelle hjem reise seg ved strandkanten. Et teater skal hilse sjøfarende velkommen til Tromsø.
Skuespillere og administrasjon lengter febrilsk etter å flytte ut fra bomberom og margarinfabrikk. HT har skapt kritikerrost kunst i kummerlige rom. Det har kostet, nå er tålmodigheten på bristepunktet.

Storkjeft

Alle nordpå som er glade i teater forventer at Stortinget bevilger de første kronene over neste års statsbudsjett. Ellers blir det bråk og storkjeft nordfra. På Østlandet hamres og mures det og operaen planlegges, nåde den rikspolitiker som tør sulteftre teateret i Tromsø.

Hele 43 arkitektfirmaer sendte inn forslag til nytt HT-teater. Arkitektene Asbjørn Værnes, Torunn Lein og Svein Dybvik stakk av med førstepremien og 250000 kroner, to ble premiert med 125000 kroner og ytterlige tre prosjekter ble innkjøpt og kunne motta sjekker på 50000 kroner hver.
Lysten på et nytt bygg overskygget nok den kritiske vurderingen da modellene ble beskuet i foajeen på kulturhuset i Tromsø i går. Vinnerutkastet, et langt bygg som hviler langs stranda, ble enkelt framstilt med noen treplater hengslet sammen. Manges øyne hvilte lenger ved andrepremien, modellen Snøsymfoni.

Rask behandling

- Jeg er fornøyd med vinneren. Dette har vært en lang kamp. Hålogaland Teater har fått det stadig trangere. Forholdene i dag er helt uholdbare, sier teatersjef Haukur J. Gunnarson til Dagbladet.

Fylkesmann Leif Arne Heløe, styreformann for Hålogaland Teater, opplyser at styret vil legge opp til en rask behandling av byggesaken. Nybygget vil bli på nær 4000 kvadratmeter og koste rundt 90 millioner kroner.