Adjø til økosofien

Det som for bare noen år tilbake ble ansett som skremselsscenarier, framstår i dag som forsiktige antakelser.

DER JENS TIER: Sofieprisvinner James Hansen (t.v.) er en moralsk helt som tør å følge sitt hjerte, og ikke minst sine vitenskapelige konklusjoner i form av et frittalende folkeopplysningsarbeid, skriver Efskind. Foto: AFP
DER JENS TIER: Sofieprisvinner James Hansen (t.v.) er en moralsk helt som tør å følge sitt hjerte, og ikke minst sine vitenskapelige konklusjoner i form av et frittalende folkeopplysningsarbeid, skriver Efskind. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||MILJØ: I 1987 la Brundtlandkommisjonen fram sin berømte rapport «Vår felles fremtid», hvor bærekraftig utvikling og fortsatt økonomisk vekst var forutsatt å gå hånd i hånd. Bildet som gradvis har tegnet seg er imidlertid alt annet enn optimistisk — det som for bare noen år tilbake ble ansett som skremselsscenarier, framstår i dag som forsiktige antakelser. Og prognosene justeres stadig, til det verre.

LIKEVEL FORTSETTER vi som om ingenting har hendt. Noen riktignok med lovnader, til og med om månelandinger, andre i fornektelse eller avmakt eller ren likegyldighet, mer opptatt av sine slumrende hverdagsliv. Imens kan nordmenn igjen glede seg over en kald og snørik vinter — nok et bevis på at påstandene om globale oppvarming er rent oppspinn, mens andre deler av kloden rammes av dødelige oversvømmelser og ødende tørke.

UNDER TIDEN fortsetter letingen etter olje, for å holde tritt med nasjonens ambisjoner om fortsatt velstandsøkning. I mangel av lovende oljefelt, har man imidlertid begynt å rette blikket utover Norges grenser. Det hittil mest groteske eksempelet er Statoils tjæresandprosjekt i Canada, deler av den samme uberørte villmark som Lars Monsen krysset for noen år tilbake, og som halve Norges befolkning fulgte med stor innlevelse. Ikke bare vil villmark raseres, men klimasutslippene eskalere. Ifølge årets Sofiepris-vinner, professor James Hansen, vil de enorme klimagassutslippene som utløses hvis tjæresanden åpnes, skyve klimasystemet over avgjørende vippepunkter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer