Adjø, vemod

PARIS (Dagbladet): Frangoise Sagan, som for første gang på mange år deltok i et stort TV-program, går mot lysere tider. Forfatterinnen av «Vel møtt, vemod» støttes av en rekke andre forfattere, filmstjerner og mediefolk i et opprop kalt «Nei, Sagan, du er ikke helt alene».

  • Teksten ber myndighetene finne en rask løsning på Sagans finansielle problemer så hun kan vie seg til sitt verk. Den sikter til dommen Sagan fikk i den berømte Elf-saken. Der hadde Frangoise Sagan opptrådt som den reine Mata Hari overfor Frangois Mitterrand, for å be ham om å tillate oljeleting i Usbekistan, på vegne av en direktør i Elf, André Guelfi. Hun benekter på det sterkeste å ha mottatt mer enn fire millioner kroner for sine tjenester. Men hun ble dømt for å ikke å ha oppgitt Elf-inntektene til skattemyndighetene. Og holder nå på å bli ruinert av tilbakebetalingen.
  • Hennes venner mener ikke at man skal snyte på skatten, men at Sagan, som er alvorlig syk og nå 67, er en av Frankrikes største forfattere og må få litt fred. Etter TV-programmet er det nok mange som mener det samme. Hun virket så svak. Men samtidig sterk.
  • I tillegg er det kommet flere biografier om henne. Hun var ikke mer enn 19 år gammel da hun skrev «Vel møtt, vemod» som slo ned som en bombe i fransk litteratur. Sagan, «det sjarmerende lille trollet», som Mauriac kalte henne, ble et misunt fenomen. Sannsynligvis hadde hun litt for mye talent. Hun var for ung, hadde det for lett, hadde for mye penger, var for berømt og for utfordrende. Kritikkene forsøkte å destabilisere henne.
  • - Sagans ord danser uten noensinne å bli trette, skriver avisa Le Figaro. Så viste det seg at hun ikke bare hadde talent, men også en kropp som hun absolutt ville frigjøre. Sagan har prøvd det meste. Spill, rettssaker, koma, lidenskap, melankoli, alkohol, narkotika. Hun ble en stjerne. Det har bare vært to av dem i moderne fransk litteratur: Sartre og Sagan. Ukebladene skrev side opp og side ned om hennes urolige liv, Saint-Germain-des-Prés, Deauville, Saint-Tropez. Og mye penger. Mellom 1954 og 1966 tjente Sagan 650 millioner kroner.

- Sophie Delassain setter opp Sagans liv som et regnestykke. I 1965 er hun 30 og har bak seg en bilulykke, en bankkonto som en filmstjerne, en avvenningskur, en Jaguar, to ekteskap, to skilsmisser, en sønn, seks romaner, fire teaterstykker, et filmmanus, ymse elskere, hyggelige foreldre, nære venner og som hun selv sier: «en inntil nå total mental stabilitet». Den må hun få tilbake.