Adlyder Giske

NRK gir lisensbetalerne lenger frist til å betale.

- Vi har bestemt at dersom du betaler lisensen innen 11. august så slipper du tilleggsgebyret, sier fungerende kringkastingssjef Anniken Bjørnstad til Dagbladet.

Dagbladet skrev i gårsdagens avis at NRK har sendt ut lisensen midt i fellesferien med ti dagers betalingsfrist. Betalte man ikke innen fristen 31. juli ville man få et tilleggsgebyr på 165 kroner.

For svært mange nordmenn på ferie var det imidlertid ingen mulighet for å rekke denne fristen, da lisensen ble liggende i postkassa hjemme. Likevel mente lisensavdelingen at ti dagers innbetalingsfrist var i tråd med god innbetalingsskikk.

Tilleggsgebyr

- Hvis folk betaler for seint må de betale tilleggsgebyret på 165 kroner, opplyste avdelingsleder for NRKs lisensavdeling Freddy Lysjord.

Kulturminister Trond Giske mente imidlertid denne fristen var uholdbar, og etter å ha snakket med Dagbladet tok han kontakt med NRKs styreleder og krevde at NRK droppet tilleggsavgiften. Nå har statskanalen hørt på kulturministeren.

- Fristen 31. juli kan vi ikke endre, fordi den står i Stortingets forskrifter, men vi kommer ikke til å kreve inn tilleggsgebyrer dersom man betaler innen 11. august, sier Bjørnstad.

Dermed blir fristen i prinsippet flyttet for lisensbetalerne.

IKKE BARE GISKE: I følge fungerende kringkastingssjef Anniken Bjørnstad var det ikke bare telefonen fra Trond Giske som førte til utvidet frist for lisensbetaling. - Vi har også fått signaler fra vanlige lisensbetalere, sier hun. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
IKKE BARE GISKE: I følge fungerende kringkastingssjef Anniken Bjørnstad var det ikke bare telefonen fra Trond Giske som førte til utvidet frist for lisensbetaling. - Vi har også fått signaler fra vanlige lisensbetalere, sier hun. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer

Hun benekter imidlertid at det var telefonen fra Trond Giske som løste situasjonen.

- Vi har også fått signaler fra vanlige lisensbetalere på at dette slår uheldig ut, så det er ikke bare en telefon fra kulturministeren som gjorde at vi endret fristen. Det er et mye mer sammensatt bilde enn som så, sier den fungerende kringkastingssjefen.

- Tilfreds

Uavhengig av sin egen rolle i det hele er kulturministeren glad for at NRK nå flytter fristen for lisensbetalerne.

- Det er jeg tilfreds med. Det var veldig uheldig at lisensen ble sendt ut midt i fellesferien, med så kort frist. Folk burde kunne reise på ferie uten å være redd for å få et tilleggsgebyr på lisensen. Og det har NRK innsett, sier Trond Giske til Dagbladet.

Han mener imidlertid at fristen 31. juli ikke er noe problem.

- Det er ikke fristen det er noe i veien med. Den har NRK visst om lenge, men det var tidspunktet for når den ble sendt ut som ble problematisk, mener Giske.

Adlyder Giske
31. JULI: Er forfallsdatoen for NRK-lisensen.