Adolf Hitlers betrodde kvinne

I Adolf Hitlers bunker satt Der Führer og hans stab og diskuterte selvmord. Så drakk de te.

FILM: Traudel Junge (81), Hitlers sekretær fra 1942 og til hans siste dag, sitter foran et kamera med et blomstermaleri i bakgrunnen og forteller om et liv og noen erfaringer som overgår de flestes hva rystelser og dramatikk angår. Hun er en staselig, reflekterende dame, som etter sin flukt fra førerbunkeren 30. april 1945 aldri helt tilga seg selv at hun arbeidet for en massemorder, en mann hun faktisk lenge likte.

Avsondret

Forsoningen kom rett før hun døde - to dager etter at «I dødvinkelen» ble vist på årets filmfestival i Berlin, hvor den ble en av dens mest omtalte filmer. Det skyldes Junge og innholdet, det beste bevis på at mennesker er mer spennende enn det meste under himmelen, for rent filmatisk kunne ikke dette vært gjort enklere: vi ser en kvinne snakke. Et par ganger klipper regissørene inn hennes reaksjoner på opptak av seg selv.

Tittelen indikerer at Junge mener hun befant seg på et sted hvorfra hun ikke hadde utsyn eller overblikk over hva som skjedde utenfor Hitlers hovedkvarter - en bastion avsondret fra verden. Hun var aldri partimedlem. Mest av alt ville den unge Traudel danse. I stedet havnet hun ved en rekke tilfeldigheter på sekretærplassen hos en tyrann.

Han behandlet sine ansatte høflig og lavmælt, ganske annerledes enn den brøleapen vi kjenner fra hans taler til folkemassene. Hitler snakket om Saken, men aldri om mennesker, han orket ikke berøring, arbeidet i et kaldt rom. Ordet «jøder» ble bare unntaksvis nevnt, spørsmål om deres skjebne ble verken tålt eller forstått. Og vel hadde han et forhold til Eva Braun, men hunden Blondie sto ham tilsynelatende like nær.

Makabert

Hunden ble prøvekanin for cyanidpillene alle i bunkeren fikk utdelt de siste dagene før krigens slutt. Hitler stolte ikke på at de virket, og testet dem på dyret, som døde momentant. Junges beretning om disse aprildagene er makaber og bisarr. Tida gikk med selvmordsdiskusjoner og tedrikking. En kjøkkenhjelp giftet seg og ble feiret med champagne. Eva Braun sa hun ønsket seg en vakker statue hun hadde sett utenfor, men Hitler svarte at den var statens eiendom. Goebbels-barna vandret rundt intetanende om at deres død ble planlagt. Mer te, mer selvmordssnakk.

Skyld

Like interessant som sekretærens rene fortelling er den underliggende diskusjonen om hver enkelts skyld eller uskyld i forhold til forbrytelser av naziregimets karakter. Hitler ble tyskernes far, sier Junge, han ville ta på seg alles samvittighet. «Men hvordan kan noen ta på seg andres samvittighet?» spør hun. Selv var hun naiv, men noen år etter krigens slutt gikk hun forbi et minnesmerke over en ung tysk kvinne, like gammel som Traudel selv, henrettet for sin motstand mot Hitler. Da skjønte hun «at det jo hadde vært mulig å finne ut av det».

Gå og døm selv. «I dødvinkelen» er et sjeldent dokument.

EN SEKRETÆR: Men ikke en helt vanlig en. Traudel Junge arbeidet for Adolf Hitler og levde med sine tunge erfaringer fra krigens slutt i 1945 til sin død i februar i år.