Adopsjon - en rettighet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DE SISTE UKENE

har det vært heftig debatt om lesbiske og homofile og adopsjon. Bør lesbiske og homofile par automatisk diskvalifiseres som adoptivforeldre? Hva er best for barna?

En viktig presisering først: Ingen voksne har rett til å adoptere barn. Og det er ingen som har tatt til orde for at lesbiske og homofile skal ha rett til å adoptere barn. Debatten dreier seg om lesbiske og homofile par - på lik linje med heterofile par og enslige - skal kunne søke om å bli vurdert som adoptivforeldre.

I DAGENS NORGE

har lesbiske og homofile allerede mulighet og rett til å være besøks- og avlastningshjem og fosterhjem. I 1999 endret Stortinget adopsjonsloven og åpnet for en rett til adopsjon for enslige. Det ble den gang presisert at det ikke skulle tas hensyn til søkers legning. Stortinget har i tillegg allerede gitt lesbiske og homofile par rett til å stebarnsadoptere. Gjennom dette har Stortinget og norske myndigheter altså allerede akseptert at lesbiske og homofile kan være gode foreldre og rollemodeller.

DET FINNES MANGE

barn i Norge i dag som vokser opp i lesbiske og homofile familiekonstellasjoner, som går i barnehage, skolefritidsordning, på skole og er synlige ellers i samfunnet med klassekamerater og venner og nettverk. Mange er store nok til å se nyheter eller på annen måte få med seg den offentlige debatten om adopsjon. At voksne uten skikkelig begrunnelse hevder at deres familier ikke er like bra som andres familier, er sårende både for barn og foreldre, og for andre lesbiske og homofile. Det blir ikke bedre når Barneombudet - uten å vise til noe faglig grunnlag for at lesbiske og homofile skulle være dårligere foreldre - antyder at noen ønsker å bruke barna som brekkstang for homofiles rettigheter. Ja, vi ønsker et samfunn uten diskriminering, vi ønsker at barn på fem år skal slippe å høre at deres familie ikke er bra nok og at barn på 15 år skal slippe å være i tvil om deres kjærlighet er like god som andres om de elsker en av samme kjønn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer