DEBATT

Mobbing:

Adressen skal ikke avgjøre hvilken hjelp barna får

Hvor du bor avgjør hvor god oppfølging barnet ditt får hvis hen mobbes. En gjennomgang viser at forskjellige fylkesmenn behandler lignende klagesaker fra elever ulikt.

UAKSEPTABELT: Vi voksne skal ikke finne oss i at man i hvert klasserom kan finne barn som opplever mobbing to eller flere ganger hver måned. Og vi skal ikke godta at barn som ber fylkesmannen om hjelp ikke får den hjelpen de har krav på, skriver barneombud Anne Lindboe. Foto: Lars Eivind Bones
UAKSEPTABELT: Vi voksne skal ikke finne oss i at man i hvert klasserom kan finne barn som opplever mobbing to eller flere ganger hver måned. Og vi skal ikke godta at barn som ber fylkesmannen om hjelp ikke får den hjelpen de har krav på, skriver barneombud Anne Lindboe. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Vilde» og «Anna» vokser opp på hver sin kant av landet. Begge utsettes for mobbing og skolen gjør ikke nok for å få slutt på den. De klager sakene inn til fylkesmannen.

«Vilde» får straks hjelp. Samme dag som fylkesmannen hennes mottar klagen, ringer de skolen og ber om mer informasjon. De snakker med «Vilde» og krever raskt at skolen skal sette inn konkrete tiltak for å hjelpe henne ut av den vanskelige situasjonen.

Imens venter «Anna» på sin fylkesmann. Det tar dager – uker. «Anna» er så preget av sin utrygge hverdag at foreldrene hennes vurderer å la henne bli hjemme om morgenen.

Måneden etter dukker brevet fra fylkesmannen opp i postkassen. Det er fylt med standardformuleringer som er vanskelige å forstå. Hva er det fylkesmannen egentlig mener? Verken «Anna» eller skolen forstår hvordan dette skal hjelpe henne videre.

Høsten 2017 trådte nytt kapittel 9A i opplæringsloven i kraft. Endelig skulle elever få en effektiv og barnevennlig klageordning. Fylkesmennene fikk ansvaret for ordningen. Jeg lovet å følge jobben de gjorde med argusøyne.

Hos Barneombudet har vi derfor brukt våren på å gå gjennom saksbehandlingen til landets fylkesmenn i 462 skolemiljøsaker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer