Advarer festivalfolk mot billetthaier

Utsolgte Øyafestivalen og Forbrukerrådet advarer etternølerne mot å gå til svartebørsen.

HØYDEPUNKT: Øyafestivalen er sommerens høydepunkt for mange, men har begrenset publikumskapasitet i Tøyenparken i Oslo. Det vet billetthaier å gjøre profitt på. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HØYDEPUNKT: Øyafestivalen er sommerens høydepunkt for mange, men har begrenset publikumskapasitet i Tøyenparken i Oslo. Det vet billetthaier å gjøre profitt på. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er bare dagspass til åpningsdagen neste onsdag som fortsatt kan erverves gjennom den offisielle salgskanalen Billettservice.

Skal du oppleve artister som Florence + The Machine, Beck, Lars Vaular og Susanne Sundfør i solnedgangen på Tøyen i Oslo, må du kjøpe av noen andre.

Da skal du være obs på at det finnes både grådige og direkte uærlige aktører på det såkalte svartebørsmarkedet.

- Jeg er usikker på hvor mye Øya-billettene går for på svartebørsen, ettersom den korrekte prisen sjelden annonseres. Men jeg har inntrykk av at det er en del ulovlig aktivitet, bekrefter pressesjef Jonas Prangerød i Øyafestivalen overfor Dagbladet.

Svindel hvert år Han sier festivalen hvert eneste år opplever at noen blir svindlet.

NYTT HJEM: I fjor flyttet Øyafestivalen fra Middelalderparken til romsligere Tøyenparken. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
NYTT HJEM: I fjor flyttet Øyafestivalen fra Middelalderparken til romsligere Tøyenparken. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet Vis mer

- De har betalt overpris for ugyldige billetter. Jeg tror ikke så mange av dem innrømmer hvor mye de har betalt, sier Prangerød.

- Ettersom noen blir svindlet hvert år, passer vi på å advare med jevne mellomrom, sier han.

Selv om videresalg av billetter kan være nødvendig for de som blir forhindret fra å delta på arrangementet, og fra et samfunnsøkonomisk perspektiv hjelper de knappe godene å havne i hendene på de mest størst betalingsvillighet, fraråder også Forbrukerrådet å kjøpe billetter på svartebørs.

Risikosport Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet kaller det risikosport.

- Mange selger billetter til langt høyere pris enn det arrangøren selger dem for - det er faktisk ulovlig. Noen får dårligere plassering enn de er lovet, andre ganger viser billettene seg å være falske. Det finnes mange som er gode til å lage billetter som ser ekte ut, sier hun.

Svartebørsloven

• Siden 2007 har det vært forbudt å videreselge billetter til kultur- og idrettsarrangementer til en høyere pris enn pålydende.

• Sosiale medier utgjør likevel en levende markedsplass for svartebørssalg.

• Ifølge Dagens Næringsliv har Billettservice tatt til orde for et regulert marked for annenhåndssalg av billetter, noe flere partier har stilt seg bak.

- Noen får ikke billett i det hele tatt. Det kan være ganske trist når man har brukt mye penger og gledet seg i månedsvis. Har du kjøpt fly og hotell i tillegg kan det være store summer som kastes ut av vinduet, i tillegg til at man mister opplevelsen man har gledet seg til, sier Skogly.

Sjekk selger Blir du svindla kan ikke Forbrukerombudet hjelpe deg å få igjen pengene.

Ombudet griper imidlertid inn mot virksomheter som driver svartebørshandel i stort omfang.

Har du betalt altfor mye for en billett kan du klage til Forbrukerrådet, men skal de kunne mekle en løsning må det være mulig å finne selgerens identitet.

- Derfor er det lurt å gjøre en sjekk av dem du kjøper av - en ærlig selger vil ikke ha noe problem med å stå fram med hvem han er, sier hun.

- Når du skal betale, er det lurt å gjøre det direkte til selger med et kredittkort. Da kan du nemlig klage til banken hvis du ikke får billetten, sier Skogly, og minner om at det aller beste er kjøpe av arrangøren - selv om det i mange tilfeller betyr at du må være tidlig ute.

- Holder du deg oppdatert på favorittartistenes turneplaner kan du kjøpe billetten i god tid, sier hun.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer