Rammstein på Bjerke Travbane:

Advarer før gigakonsert

Søndag avholdes det som etter alt å dømme blir den største konserten med et betalende publikum i norsk historie - på Bjerke travbane. Dette på tross av at kollektivselskapet Ruter advarte mot arrangementet. - Gjør alt vi kan, sier arrangør til Dagbladet.

VEKKER OPPSIKT: Det tyske bandet Rammstein, med vokalist Till Lindemann i spissen, anses av mange for å være et av verdens fremste live-band, og turneen deres så langt har vakt oppsikt og laget overskrifter flere steder i Europa. Foto: Hell Gate Media / REX / NTB
VEKKER OPPSIKT: Det tyske bandet Rammstein, med vokalist Till Lindemann i spissen, anses av mange for å være et av verdens fremste live-band, og turneen deres så langt har vakt oppsikt og laget overskrifter flere steder i Europa. Foto: Hell Gate Media / REX / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rammstein-konserten på Bjerke travbane søndag denne uka er sannsynligvis den største konserten med et betalende publikum Norge noensinne har sett.

Det tyske, industrielle metallbandet ankommer Oslo med 108 lastebiler med utstyr, og oppringingen startet hele elleve dager før konserten går av stabelen.

Opp til 60 000 mennesker er forventet å trekke til Bjerke, en bydel der det til sammenlikning bor 35 000.

- Dette blir den største konserten i norsk historie, hvis man snakker om tilskuere og omfanget til konserten, forteller Mark Vaughan i All Things Live, som er arrangør for konserten, til Dagbladet.

PYRO: Rammstein er velkjent for sin utstrakte bruk av pryoteknikk i sine konserter, og bruker etter sigende rundt 1000 liter med drivstoff per konsert. Foto: Gonzales Photo / Sebastian Dammark / NTB
PYRO: Rammstein er velkjent for sin utstrakte bruk av pryoteknikk i sine konserter, og bruker etter sigende rundt 1000 liter med drivstoff per konsert. Foto: Gonzales Photo / Sebastian Dammark / NTB Vis mer

Hørte lyden 18 km unna

For den som ikke er kjent med Rammstein kan det kanskje virke overraskende at et band som spiller innenfor den relativt ukjente sjangeren industriell metal trekker rekordmange mennesker til Bjerke travbane.

Bandet er imidlertid sagnomsust for sine liveforestillinger. I juni omtalte Dagbladets musikkskribent Torgrim Øyre årsaken til bandets popularitet på følgende vis:

- Det åpenbare svaret er at Rammstein leverer et show så spektakulært at få har sett noe liknende.

Det er imidlertid ikke bare konsertdeltakere som merker det når Rammstein er på besøk.

Da bandet spilte i Aarhus tidligere i år sendte arrangøren ut 5000 nabovarsler, og da bandet spilte i Coventry i England ble det rapportert at lyden fra konserten kunne høres 18 kilometer unna konsertstedet.

Mark Vaughan i All Things Live opplyser imidlertid at arrangementet på Bjerke kommer til å følge alle regler, og mener rapportene fra Coventry høres noe overdrevne ut.

- Vi følger alle reglene når det kommer til desibelnivå, så at konserten skal kunne høres 18 km unna høres ut som en liten overdrivelse. Men, det kommer an på mange faktorer, som atmosfærisk trykk, temperatur, vind og så videre, sier Vaughan.

Også administrasjonen i Bydel Bjerke sier de opplever at ting går forsettlig for seg i forkant av arrangementet.

- Vi opplever samarbeidet med arrangør som meget tilfredsstillende. De besvarer våre spørsmål og vi ble involvert god tid i forveien, sier Olav Noraker, helsekonsulent i Bydel Bjerke, i en e-post til Dagbladet.

STOR PRODUKSJON: For å spille i Oslo har Rammstein med seg 108 lastebiler med utstyr, og oppriggingen tar elleve dager. Bilde fra konsert i Torino tidligere i år. Foto: Matteo Chinellato / PA Photos / NTB
STOR PRODUKSJON: For å spille i Oslo har Rammstein med seg 108 lastebiler med utstyr, og oppriggingen tar elleve dager. Bilde fra konsert i Torino tidligere i år. Foto: Matteo Chinellato / PA Photos / NTB Vis mer

Advarte mot konserten

Lydnivået er imidlertid ikke den eneste utfordringen med et arrangement på denne størrelsen, og til Dagbladet kan pressekontakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen, fortelle at de i utgangspunktet advarte mot konserten:

- Ruters utgangspunkt har vært å anbefale at det ikke gjennomføres et så stort arrangement på Bjerke travbane. Dette fordi det ikke er infrastruktur i området for å ta imot så store publikumsmengder, sier Johansen til Dagbladet.

Johansen sier videre at det er gunstig at konserten avholdes på en søndag og under fellesferien, men at det likevel kommer til å merkes at Rammstein er i byen.

- Det er fint at det skjer på ei tid da mange er bortreist og det er færre som benytter seg kollektivtransporten, men det kommer nok likevel til å merkes i hele Oslo at det er konsert på Bjerke, sier han videre.

Også Oslopolitiet bekrefter at transport til og fra travbanen er en av de største forventede utfordringene ved arrangementet.

- En av de største utfordringene vi har sett på i forkant er transport av publikum til og fra. Og spesielt fra, da vi forventer at de fleste publikummerne ønsker å reise fra konserten til samme tid, skriver politioverbetjent Thomas Wold i Oslo politidistrikt, i en e-post til Dagbladet.

Togselskapet Vy har samme beskjed.

- Vy ønsker å minne reisende på er begrenset kapasitet i transporten med tog i sommer. Både Østfoldbanen og strekningen Asker – Drammen er stengt for togtrafikk på grunn av vedlikeholdsarbeid. Togene er derfor erstattet med busser, som gir mindre transportkapasitet.

- Spesielt etter konserten vil det være begrenset kapasitet, da det er få ordinære avganger, og begrenset plass. Vi henstiller derfor publikum til konserten om å vurdere hvilket transportmiddel som er hensiktsmessig til og fra konserten.

MERKES: Også de utenfor konsertlokalene vil nok merke at Rammstein er i byen. Sånn så det ut da Rammstein spilte på Olympiastadion i Berlin 4. juni. Foto: Christoph Soeder / DPA / NTB
MERKES: Også de utenfor konsertlokalene vil nok merke at Rammstein er i byen. Sånn så det ut da Rammstein spilte på Olympiastadion i Berlin 4. juni. Foto: Christoph Soeder / DPA / NTB Vis mer

Politiet opplyser likevel at de har godkjent søknaden for konserten, blant annet på bakgrunn av tidligere erfaringer med arrangør, og sier samarbeidet i forkant har vært godt.

- Vi har opplevd samarbeidet som godt. Både arrangør og firma ansvarlig for sikkerhet er store aktører som vi har samhandlet med ved en rekke ulike anledninger tidligere, med godt resultat, sier Wold.

Ruter påpeker likevel at det kan bli trafikale utfordringer for de som skal ta seg til og fra bydelen den aktuelle dagen.

- Gjør alt vi kan

Arrangør All Things Live mener selv at de gjør det nødvendige forarbeidet for å advare naboer og frakte konsertdeltakere til Bjerke.

- Vi gjør alt vi kan for å forberede naboene og området på konserten. Vi har hatt møter med naboene og har invitert dem til informasjonsmøter for å forklare hvordan vi frakter folk til og fra Bjerke, forteller Mark Vaughan på vegne av All Things Live.

Blant tiltakene All Things Live har planlagt, er shuttlebusser som går direkte fra Oslo sentrum til Bjerke travbane.

SVINDLET: Etter å ha kjøpt Rammstein-billetter på svartebørsen, var mange misfornøyde da de fant ut at de var blitt svindlet. Vis mer

Både arrangør, politi og Ruter anbefaler alle som skal på konsert å benytte seg av disse så langt det er mulig.

- Vi ønsker at publikum setter seg godt inn i informasjon som er tilgjengelig via arrangør, spesielt det som gjelder transport til og fra konserten. Man kan ikke forvente å kjøre bil/taxi helt fram til arenaen, heller ikke for å bli satt av eller hentet. Arrangør har satt opp shuttlebusser som går ned til sentrum, i tillegg vil det bli økt kapasitet på T-banen, sier politioverbetjent Wold til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer