Squid Game:

Advarer foreldre

Netflix- serien «Squid Game» har tatt over TikTok. Nå advarer barneeksperter foreldre.

POPULÆR: Netflix-serien Squid Game har tatt seerne med storm og ligger an til å bli den mest strømmede serien. Video: Netflix. Reporter: Julie Tran. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Squid Game» har seilet opp som en av tidenes mest populære Netflix-serier. Den sørkoreanske thrilleren handler om 456 ulike mennesker i Sør-Korea som alle er i dyp gjeld. De takker ja til et mystisk tilbud om å delta i barneleker, hvor premien er 45,6 milliarder sørkoreanske won. Innsatsen er derimot livet. Deltakerne blir nemlig drept om de ikke klarer oppgavene.

ENORMT POPULÆR: På TikTok har hashtagen #SquidGame blitt sett mer enn 22,8 milliarder ganger. Serien har 16 aldersgrense på Netflix, men på TikTok er det mange yngre bruker. Det bekymrer ekspertene. Foto: Netflix
ENORMT POPULÆR: På TikTok har hashtagen #SquidGame blitt sett mer enn 22,8 milliarder ganger. Serien har 16 aldersgrense på Netflix, men på TikTok er det mange yngre bruker. Det bekymrer ekspertene. Foto: Netflix Vis mer

Det er ikke bare på Netflix at serien har blitt voldsomt populær. «Squid Game» har spredd seg som en farsott i sosiale medier, spesielt på TikTok.

På TikTok har hashtagen #SquidGame blitt sett mer enn 22,8 milliarder ganger. Serien har 16 aldersgrense på Netflix, men på TikTok er det mange yngre bruker. Det bekymrer ekspertene.

SNAKKIS: Akkurat nå er det én serie alle snakker om; «Squid Game». Serien troner på toppen over den mest strømmede serien i verden, og det er ikke uten grunn. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

- Bekymret

Det sosiale nettverket TikTok har en aldersgrense på 13 år. I tillegg til lek, synging og dansing publiseres også korte videoer av vill festing og livsfarlige utfordringer i appen. Så mange som 65 prosent av norske barn og unge mellom 9-18 år bruker den populære appen, ifølge Medietilsynet.

Algoritmene som skreddersyr innholdet du ser tar i utgangspunktet ikke hensyn til om du er 13 eller 30 år. Derfor blir heller ikke klipp fra den mildt sagt «blodige» serien, luket ut for barn under 16.

BEKYMRET: Faglig leder i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnessen, er bekymret for om barn skal kopiere lekene fra «Squid Game». Foto: Barnevakten.
BEKYMRET: Faglig leder i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnessen, er bekymret for om barn skal kopiere lekene fra «Squid Game». Foto: Barnevakten. Vis mer

«Squid Game» har fått faglig leder i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnessen til å gå ut med en advarsel. Barnevakten er en selvstendig ideell stiftelse som formidler fakta og råd om barn, unge og medier.

- Dette er ikke en serie unge barn bør se. Det som bekymrer meg er at man på TikTok kopierer lekene fra serien. Hvis det oppstår såkalte «challenges» av «Squid Game», så kan det i verste fall gå langt over grensa for hva som er trygt, sier Tønnessen til Dagbladet.

Tønnessen mener det er enkelt nok for foreldre å holde barna unna «Squid Game» på Netflix, med bruk av foreldreinnstillingene. Verre er det å holde de små unna alle klippene som vises i sosiale medier.

- Må jobbe sammen

Barnevakten er ikke alene om å advare mot «Squid Game». Stine Hatt Fossli, spesialpedagog ved Osloskolen, har fått med seg klipp fra thrillerserien som sirkulerer på sosiale medier. Hun mener foreldre må ta mer ansvar.

- Det skuffer meg at det er flere av oss som må gå ut og si at dette ikke er for barn. Vi foreldre må ta ansvaret for hva ungene våre driver med, sier Fossli til Dagbladet.

SKUFFA: Spesialpedagog Stine Hatt Fossli synes det er skuffende at hun må ut og advare mot «Squid Game». Foto: Privat.
SKUFFA: Spesialpedagog Stine Hatt Fossli synes det er skuffende at hun må ut og advare mot «Squid Game». Foto: Privat. Vis mer

Hun har derimot forståelse for at foreldre sliter med å ha oversikt over hva som går viralt på TikTok.

- Desto viktigere er det at vi deltar i ungenes sosiale medier. Vi må få dem til å vise oss hva de ser på, og få dem til å forstå hvorfor innholdet ikke er for dem. Vi klarer nok ikke å være i forkant, derfor må vi være der med dem, fortsetter Fossli.

Råd

Tønnessen i Barnevakten råder foreldre til å sette seg inn i innstillingene som gjelder på de ulike sosiale mediene.

- Mange foreldre vet for eksempel ikke at man nå kan installere «Family Paring» på TikTok og at det nylig er kommet helt nye foreldreinnstillinger på YouTube. Innstillingene gjør at man kan tilknytte sin egen konto til barnets, og innholdet og rammene rundt kontoen tilpasses barnet som bruker, sier Tønnessen.

FJERNER: Netflix må sensurere denne scenen i serien «Squid Game» etter at nummert på kortet har blitt ringt over 4000 ganger. Video: Netflix Vis mer

Fossli mener at i tillegg til aktiv deltakelse på sosiale medier, så må foreldre snakke sammen med andre foreldre.

- Det er jo ikke slik at vi klarte å lure våre foreldre med at «alle» hadde kanin. Det samme gjelder våre barn. Vi foreldre må snakke med hverandre og lage rammer sammen for hva vi ønsker at barna våres skal se på. Vi er nødt til å stå sammen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer