Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot å svare på fildelingsbrev

Piratjegere møter motstand.

(Dagbladet.no): Advokatfirmaet Simonsen, med advokat og piratjeger Espen Tøndel i spissen, har sendt et brev til norske nettleverandører der leverandørene oppfordres til å videresende et tilståelsesbrev til kunder som har drevet fildeling.

I brevet bes kundene bekrefte at de har delt piratkopiert innhold, og forsikre at de aldri vil gjøre det igjen.

Advokatfirmaet Simonsen har skaffet seg IP-adressene til 217 norske filmpirater og 149 musikkpirater gjennom en lite kjent konsesjon til å benytte et dataverktøy fra selskapet DtecNet for å overvåke norske fildelere, skriver Aftenposten i dag.

Møter motbør

Dersom kundene ikke returnerer brevet i signert stand, truer advokatfirmet med at saken kan gå videre til sivilrettslig behandling eller det kan reises straffesak. Simonsen truer også nettleveravdørene med et mulig medvirkningsansvar dersom de ikke samarbeider.

Men utspillet fra advoktfirmaet møter nå kraftig motbør.

- I en rettstat er det politi og påtalemyndigheter som etterforsker og tiltaler folk - ikke advokatfullmektiger og teleingeniører, sier Hallstein Bjercke i IKT-Norge, en interesseorganisasjon som har de fleste norske nettleverandørene på medlemslista.

- IKT-Norge er rystet over at et advokatfirma i over et drøyt år har hatt konsesjon til å drive overvåkning av norske internettbrukere. Nettselskapene vil ikke akseptere en rolle som etterforsker og dommer over egne kunders adferd på nett. Å pålegge nettselskapene et slikt ansvar blir det samme som å pålegge en postmann å kontrollere innholdet i alle brev han leverer, sier Bjercke.

VIL SKREMME DEG TILBAKE TIL VIDEOBUTIKKEN: Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen ber norske nettleverandører videresende et brev til kunder som fildeler. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
VIL SKREMME DEG TILBAKE TIL VIDEOBUTIKKEN: Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen ber norske nettleverandører videresende et brev til kunder som fildeler. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet Vis mer

IKT-Norge arbeider nå med å utrede lovligheten av Simonsens private etterforskning og lovligheten av å koble personopplysninger på denne måten.


Telenor vil ikke

I likhet med de fleste andre nettleverandører i Norge, er Telenor medlem av IKT-Norge. Telenor er Norges største nettleravdør med nær halvparten av markedet, og ønsker foreløpig ikke å vidersende brevet til sine kunder.

- Telenor er er opptatt av at personopplysninger om våre kunder ikke skal misbrukes, og vi kan ikke videreformidle et slikt brev uten å vurdere det svært grundig. Vi må også se nærmere på om det går an å etterprøve påstandene mot kundene som framsettes i et slikt brev. Telenor skal være nøytrale, og vi er i utgangspunktet skeptiske til forslaget fra advokatfirmaet Simonsen. Men vi skal selvsagt vurdere det grundig, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til Dagbladet.no.

I diskusjonen om det foreslåtte datalagringsdirektivet har Telenor tidligere uttalt at det i en tid med stadig flere åpne, trådløse netverk vil være umulig å vite hva som er gjort av abonnenten selv, og hva som er gjort av naboer eller andre som deler vedkommendes nettilgang.

Forbrukerrådet advarer

Men dersom man skulle ha dårlig fildelingssamvittighet og være kunde av en nettleverandør som i motsetning til Telenor følger advokatfirmaets oppfordring, advarer nå Forbrukerrådet kraftig mot å skrive under på brevet:

- Ingen bør under noen omstendighet skrive under på dette. Erklæringen innebærer at en påtar seg ansvar for fremtidige og fortidige handlinger, både på egne og andres vegne. Dette er et ansvar man i flere henseender trolig ikke har, sier rådgiver Hans Graasvold i Forbrukerrådet.

image: Advarer mot å svare på fildelingsbrev

- Erklæringen setter forbrukerne i en høyst uklar rettssituasjon, hvor de sitter igjen med et nærmest ubegrenset ansvar overfor rettighetshaverne. Vi kan ikke forestille oss at advokatfirmaet Simonsen ville anbefale noen av sine klienter å undertegne en liknende erklæring, fortsetter Grasvold.

- Plikt

Til Aftenposten uttaler advokat Rune Ljostad i Simonsen at det er nettleverandørenes «etiske og rettslige plikt» å gripe inn overfor staffbare forhold.

Brevet fra  advokatfirmaet Simonsen til nettlervandørene kan du laste ned (pdf) fra IKT Norge.

Debatten er dessverre sperret for nye innlegg pga. sjikane. Dagbladet.no beklager dette.

ADVARER: Rådgiver Hans Graasvold i Forbrukerrådet advarer forbrukerne mot å svare på brevet fra advokatfirmaet Simonsen. Foto: Fobrukerrådet
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media