Advarer mot AKP-fleiping

Til høsten skal Hans Petter Moland lage komedie av Dag Solstads «Gymnaslærer Pedersen». Professor Bernt Hagtvet synes imidlertid ikke AKP er noe å le av.

-  Vi har valgt å kalle den en komedie. I et miljø med et så strengt hierarki dukker det opp sterke historier. Det er de historiene, fortalt med humor, som er filmens viktigste oppgave, sier Ørjan Karlsnes, produsent av filmen basert på boka «Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land».

-  Uheldig

-  Å lage en komedie av en totalitær ideologi som AKP-ml synes jeg i utgangspunktet er veldig uheldig. Kan man tenke seg å gjøre en komedie av folk som har trådt feil på den andre siden, for eksempel en nazihirdgutts villfarelser? Noe av det tristeste jeg ser er historieløse filmskapere som bevisstløst tar i materiale de ikke forstår omfanget av, sier professor i statsvitenskap, Bernt Hagtvet.

I et innlegg i Dagbladet i dag spør historiker Nik Brandal og litteraturviter Jon Rognlien om hva som egentlig skjedde i AKP-ml-miljøet på seksti- og syttitallet.

Nå ber Hagtvet, som startet en hissig AKP-debatt i fjor sommer, regissør Hans Petter Moland om å passe seg for å forenkle bildet av den politiske bevegelsen.

-  Filmer skal først og fremst vekke til erkjennelse og debatt. Ved å gjøre Solstad til komedie er jeg redd Moland forspiller en historisk sjanse til selverkjennelse, sier han.

Eia-manus

-  Det er hyggelig at prosjektet vekker interesse, er regissør Hans Petter Molands knappe kommentar til Hagtvets utspill. Han ønsker ikke å diskutere videre over en uferdig film. I filmprosjektet som har planlagt premiere august i 2005, er det fra før kjent at blant andre komiker Harald Eia har hatt ei hånd med i manuskriptarbeidet. Produsent Karlsen mener det politiske i filmen er underordnet det emosjonelle.

-  Det handler om det å være menneske, den gangen som i dag. Vi har ikke noen politiske motiver, sier Karlsen.

Han mener likevel at filmen vil videreføre mye av kritikken som ligger i Solstads roman fra 1982.

-  Vi vil prøve å få denne filmen til å si noe universelt, nemlig at all fundamentalisme og fanatisme er farlig. Men samtidig må vi kunne le av det menneskelige i politikken.

Står fritt

Dag Solstad selv visste ikke at filmen om romanen hans skal bli en komedie.

-  Det er første gang jeg hører det. Jeg kan ikke annet enn å registrere det. Moland og manuskriptforfatterne står fritt til å gjøre hva de vil, sier Solstad.

-  Synes du selv at du har lagt grunnlaget for en komedie?

-  Det er 20 år siden jeg skrev boka. Jeg husker ikke noe av den rett og slett, men det er da ikke noe i veien for å tulle med AKP. Det er det mange som har gjort tidligere, mener Solstad.

Se også side 42

INGEN SPØK: Professor Bernt Hagtvet mener filmatiseringen av «Gymnaslærer Pedersen» blir en naiv folkelivsskildring av en politisk sekt.
OK Å LE: Forfatter Dag Solstad
IKKE FERDIG: Hans Petter Moland