Advarer mot AKP-fleiping

Til høsten skal Hans Petter Moland lage komedie av Dag Solstads «Gymnaslærer Pedersen». Professor Bernt Hagtvet synes imidlertid ikke AKP er noe å le av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Vi har valgt å kalle den en komedie. I et miljø med et så strengt hierarki dukker det opp sterke historier. Det er de historiene, fortalt med humor, som er filmens viktigste oppgave, sier Ørjan Karlsnes, produsent av filmen basert på boka «Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land».

-  Uheldig

-  Å lage en komedie av en totalitær ideologi som AKP-ml synes jeg i utgangspunktet er veldig uheldig. Kan man tenke seg å gjøre en komedie av folk som har trådt feil på den andre siden, for eksempel en nazihirdgutts villfarelser? Noe av det tristeste jeg ser er historieløse filmskapere som bevisstløst tar i materiale de ikke forstår omfanget av, sier professor i statsvitenskap, Bernt Hagtvet.

I et innlegg i Dagbladet i dag spør historiker Nik Brandal og litteraturviter Jon Rognlien om hva som egentlig skjedde i AKP-ml-miljøet på seksti- og syttitallet.

Nå ber Hagtvet, som startet en hissig AKP-debatt i fjor sommer, regissør Hans Petter Moland om å passe seg for å forenkle bildet av den politiske bevegelsen.

-  Filmer skal først og fremst vekke til erkjennelse og debatt. Ved å gjøre Solstad til komedie er jeg redd Moland forspiller en historisk sjanse til selverkjennelse, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer