Advarer mot bransjefyll

Rolv Wesenlund (73) advarer mot alkoholforbruket i underholdningsbransjen. Selv ble han fysisk og psykisk sliten av jobben.

ET SUNNERE LIV: —Alkoholen blir viktig fordi det er forbunnet med så mye hyggelig, forteller Rolv Wesenlund. Selv har han slanka seg 30 kilo, og slutta å røyke. Foto: Lars Eivind Bones.
ET SUNNERE LIV: —Alkoholen blir viktig fordi det er forbunnet med så mye hyggelig, forteller Rolv Wesenlund. Selv har han slanka seg 30 kilo, og slutta å røyke. Foto: Lars Eivind Bones.Vis mer

||| Dagbladets lesere har stemt, og «Fleksnes» har slått både «Nytt på Nytt» og «Team Antonsen» i kampen om å bli det beste humorprogrammet gjennom tidene. Med god margin.

- I dag tenker de for lite på hvor forskjellig publikum de har. Barn ser også på, og det må tas hensyn til. Det er jo ikke moro å banne. Jeg liker for eksempel ikke humoren til Otto Jespersen, sier Wesenlund.

Han savner «Fleksnes»-kollega Aud Schønemann.

- Jeg hadde et nært og privat forhold til Aud, og kunne snakke med henne om hva som helst. Men hun var sterk profesjonelt, og ville for eksempel ikke banne.

- Fysisk og psykisk trøtt Selv om minnene er mange og gode, så har livet i rampelyset vært en påkjenning for Rolv Wesenlund.

- Da jeg slutta hadde jeg ikke mer krefter igjen. Jeg ble fysisk og psykisk trøtt, og maktet ikke å mobilisere lenger, forteller han, og legger til:

- Det var rart å få melding om at man var pensjonert, men det var jævlig ålreit.

For noen år siden fikk Wesenlund et hjerteinfarkt, og etter en diabetesdiagnose måtte han legge om livsstilen. Han trente på SATS to ganger i uka i seks måneder. Ifølge kona Ruth (66) har han gått ned til sammen 30 kilo.

- Ikke helt god - Jeg la om kostholdet og gikk ned mange kilo. Det gikk egentlig ganske lett, sier han selv.

Også røyken klarte han å kvitte seg med.

- Jeg tok min siste røyk på vei ned til hypnotisøren. Han snakket til meg, og da jeg kom ut derfra hadde jeg tatt min siste røyk. Nå har jeg ikke røyka på seks år.

Men Wesenlund innrømmer at han ikke er i toppslag.

- Jeg klager ikke, men jeg kjenner at jeg ikke er helt god nå.

- Må passe på alkoholen Å snakke med en mann som Rolv Wesenlund om livet i underholdningsbransjen, er som å bli tatt med bak scenen etter at teppet har blitt senket. Og det han forteller er en klar advarsel til folk i samme bransje:

- Alkoholen blir viktig fordi det er forbunnet med så mye hyggelig. Men man må passe på før man forvandles til et slemt menneske.

Wesenlund forteller at han selv har opplevd kolleger som tyr til alkoholen for å døyve frykten for at stjernelivet skal ta slutt.

Aldri før forestilling Til Dagbladet fortalte han i 2009 at også han selv hadde et «godt alkoholkonsum». Men grensene var alltid klare, forklarer han nå.

- Man må sette begrensninger for seg selv for at det ikke skal gå utover deg og de nærmeste. Man må være streng med seg selv, og jeg har vært det. Jeg har passet på brennevin, og har for eksempel ikke drukket før forestillingene.

Og forestillinger har det blitt mange av.

Han har jobba på Chat Noir, ABC-Teatret, Oslo Nye Teater og Det Norske Teater som både revyforfatter og skuespiller. På CVen til Rolv Wesenlund står blant annet «Fleksnes», «Bør Børson» og «Wesenstund». Han har jobbet i platebransjen og møtt Frank Zappa. To ganger.

- Et rikt liv - Det var mange ting som ble annerledes enn jeg tenkte. Det var tøft med mye reising, men så har det også vært mye moro. Jeg har hatt et rikt liv, jeg innrømmer det.

- Klarer du å trekke fram et høydepunkt?

- Jeg tenkte aldri på høypunkter. Jeg tenkte bare på hva jeg skulle gjøre neste gang.

Men på ett tidspunkt tok det altså slutt.

- Det tar på å være så mye i rampelyset. Kjøret er ålreit, men jeg ville ikke plage meg til å drive med det lenger. Det var mye gøy altså, men jeg tok et valg, og jeg visste hva jeg gjorde.

- Betydd mye - Nå handler det om å ha det godt. Sammen med kona reiser jeg mye, og vi bor i Cannes flere måneder i året. Ruth har betydd mye for meg.

Og etter et langt liv på veien, er det én ting Wesenlund har lært:

- Livet er herlig når det går.

- Hva med når det ikke går?

- Da kan det være ganske jævlig.