I forrige uke ble det kjent at skuespiller Johnny Depp (58) kommer til Norge i slutten av juni. Depp har den siste tida fått enormt stor oppmerksomhet under rettssaken mot ekskona Amber Heard.
Rettssaken endte med at juryen mente Heard hadde ærekrenket Depp, og erstatningsbeløpet endte på 10,35 millioner dollar.

Dette sa hun rett etterpå
Depp var i Storbritannia da juryens avgjørelse kom, der han opptrådte med gitarlegenden Jeff Beck (77). Depp skal også opptre som «special guest» under Becks planlagte konserter i Norge.
Frykter svindel
Billettene til det første showet på Sentrum Scene i Oslo ble utsolgt allerede samme dag. I tillegg opptrer han med Beck både på Tahitifestivalen i Kristiansund, og Bergenhus festning i Bergen.

Nå frykter Nordea at det på grunn av den store interessen for konsertene, kan oppstå svindelforsøk.
- Mindre og eksklusive konserter, som raskt blir utsolgt, og dermed er vanskelig å få billetter til, gjør det lettere for svindlere. Folk ønsker veldig sterkt å få det med seg, og dermed er de ofte villige til å betale mer enn det kostet i utgangspunktet, sier Ida Marie Edholm, svindelekspert i Nordea til Dagbladet.

Dukket opp på scenen
Mona Helleland Varpe, PR- og medieansvarlig ved Rockefeller i Oslo, sier at de er klar over problemet, og at de også gjør sitt for å rapportere svindlere.
- Vi blokkerer og rapporterer mange brukere på Facebook og andre sosiale medier hver dag som forsøker å scamme folk. Det er synd og svært tidkrevende for alle som jobber med kulturarrangementer. Det hadde vært fint om Facebook kunne komme på banen og gi oss mer hjelp med disse utfordringene, sier hun til Dagbladet.
- Ekstra risiko
Helleland Varpe kommer også med en klar oppfordring:
- Vi oppfordrer alle som vil på konsert på våre scener om å bruke vår offisielle billett-leverandør Ticketmaster. Vi oppfordrer publikum til å ikke kjøpe billetter på sosiale medier, der det dessverre forekommer mye scam, sier hun.
De opplyser samtidig om at ekstrakonserten med Beck og Depp 2. juli fortsatt har noen få ledige billetter tilgjengelig.
Generelt ser Nordea at slike tilfeller av svindel øker rundt ferietider, og gjelder de mest populære arrangementene hvor billettene blir revet vekk. De er ekstra opptatt av å advare akkurat i år.

- Vi anser det som en ekstra risiko nå, siden det ikke har vært mulighet for å delta på konserter og festivaler på noen år, sier Edholm.
Ny variant
Svindlerne bruker flere metoder, og en ny variant av billettsvindel har også blomstret de siste åra.
- Det er flere ulike varianter av det. Det kan være falske billetter til konserter, billetter som er solgt flere ganger og falske konsertarrangører - at noen har opprettet et arrangement som ikke er reelt og solgt billetter til dette. Den siste varianten har vi sett en markant økning av i løpet av coronapandemien, sier Edholm.

Slik svindles du
Disse arrangementene dukker ofte opp på Facebook, og kan se veldig autentiske ut. Svindeleksperten har noen generelle råd for kjøp av billetter på Facebook.
- Før du kjøper en billett fra noen, så sjekk profilen som står bak. Hvor mange venner og bilder har personen? Sjekk også når vedkommende ble medlem på Facebook, råder Edholm.
Gjør research
Hun peker særlig på to nettsider hvor falske billetter selges i tillegg til Facebook: Finn.no og ViaGoGo.com.
Finn har lenge vært klar over at noen benytter deres plattform for å svindle andre. Derfor har de også tatt grep.
- Dette er noe vi har jobbet aktivt med i flere år, og ofte stopper vi salg av billetter til populære arrangementer eller konserter som er utsolgt. Grunnen til dette er at vi ser at faren for svindel/bedrageri/svartebørs kan være stor. I år har vi stanset salg av billetter til for eksempel Justin Bieber, OverOslo og Palmesus, sier Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet i Finn.no.

Ifølge Gjefsen har det foreløpig ikke vært noe større pågang av slik svindel i år enn tidligere.
Det finnes imidlertid mange flere nettsteder hvor billettsvindlere opererer.
- Hvis man kjøper fra en tredjeparts-side kan det være lurt å gjøre et Google-søk på den aktuelle siden, eller bruke Trustpilot, for å sjekke andres erfaringer før man oppgir kontoinformasjon og personopplysninger på et nettsted, sier hun.

I skrivende stund ligger det flere «ønskes kjøpt»-annonser for Johnny Depp og Jeff Beck-konsertene ute på Finn.no.
Edholm viser også til et godt brukt uttrykk som det vanligvis ligger noe i:
- Virker noe for godt til å være sant, så er det ofte det.
Dersom uhellet er ute, råder Edholm folk til ta kontakt med arrangør eller billettselger for å prøve å løse floken. Om ikke det går, kan man ta kontakt med egen bank for å reklamere på kjøpet.
- Det varierer veldig fra sak til sak hvordan slike tilfeller blir behandlet, så det beste er uansett å være føre var.
På Forbrukerrådets nettsider opplyses det også om at man kan legge inn en klage hos dem, eller anmelde svindelen til politiet.
- Kjøp av venner
Startskuddet for årets OverOslo-festival går til helgen og samtlige dager er utsolgt. Lars Fosdal, festivalens daglige leder, medgir at billettsvindel skjer fra tid til annen.

Stanset billettsalg
Han oppfatter imidlertid at dette var et større problem tidligere.
- Det forekommer jo hos oss som hos alle andre festivaler hvor det er stor etterspørsel. Det er selvfølgelig trist for alle som opplever det, men jeg vil ikke si at det er et veldig stort problem nå. Det var nok et større problem tidligere, da Facebook-profilene så mer troverdige ut - dessuten har nok folk blitt flinkere til å gjennomskue slikt, sier Fosdal til Dagbladet.
Han har følgende oppfordring til de som er fristet til å kjøpe OverOslo-billetter av andre.
- Vi råder alle til å kjøpe av venner og bekjente - ingen andre - og til pålydende pris, sier Fosdal.