Advarer mot «digital demens»: - En hel generasjon er i fare

- Å gi barn nettbrett er det dummeste man kan gjøre.

SLÅR ALARM: Hjerneforsker Manfred Spitzer ser med frykt på fremtiden hvis vi ikke begrenser bruken av digitale medier. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SLÅR ALARM: Hjerneforsker Manfred Spitzer ser med frykt på fremtiden hvis vi ikke begrenser bruken av digitale medier. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi gjør noe veldig galt mot barna våre, sier den tyske hjerneforskeren med overbevisning mens han viser frem grafer og søylediagrammer.

Denne måneden kom Spitzers bok «Digital demens» ut på norsk. Der er påstanden klar: Bruken av digitale medier som tv, data og mobiltelefon hemmer barns hjerneutvikling og kommer til å medføre flere demenstilfeller i fremtiden. Spitzer viser til en rekke studier og forsøk som støtter hans syn.

Konsekvenser for hjernen - PISA-studien, som kartlegger en halv million europeiske 15-åringer, viser tydelig at de som har PC på rommet hjemme gjør det svakere på skolen, forteller Spitzer.

Norske barn kjenner nok like godt til digitale medier som andre europeere: Eksempelvis har 85 prosent av norske barn mellom 9 og 11 år sin egen mobiltelefon, viser Medietilsynets rapport «Barn og medier 2014».

- Vi blir ikke født med ferdig utviklet hjerne, den forandrer seg etter hvordan den blir brukt. Dette vet vi. Når vi også vet at tysk ungdom bruker digitale medier over syv timer hver dag, er dette nødt til å ha noen konsekvenser for hjernen vår, sier Spitzer på en kjapp norgesvisitt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer