Advarer mot «digital demens»: - En hel generasjon er i fare

- Å gi barn nettbrett er det dummeste man kan gjøre.

SLÅR ALARM: Hjerneforsker Manfred Spitzer ser med frykt på fremtiden hvis vi ikke begrenser bruken av digitale medier. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SLÅR ALARM: Hjerneforsker Manfred Spitzer ser med frykt på fremtiden hvis vi ikke begrenser bruken av digitale medier. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi gjør noe veldig galt mot barna våre, sier den tyske hjerneforskeren med overbevisning mens han viser frem grafer og søylediagrammer.

Denne måneden kom Spitzers bok «Digital demens» ut på norsk. Der er påstanden klar: Bruken av digitale medier som tv, data og mobiltelefon hemmer barns hjerneutvikling og kommer til å medføre flere demenstilfeller i fremtiden. Spitzer viser til en rekke studier og forsøk som støtter hans syn.

Konsekvenser for hjernen - PISA-studien, som kartlegger en halv million europeiske 15-åringer, viser tydelig at de som har PC på rommet hjemme gjør det svakere på skolen, forteller Spitzer.

Norske barn kjenner nok like godt til digitale medier som andre europeere: Eksempelvis har 85 prosent av norske barn mellom 9 og 11 år sin egen mobiltelefon, viser Medietilsynets rapport «Barn og medier 2014».

- Vi blir ikke født med ferdig utviklet hjerne, den forandrer seg etter hvordan den blir brukt. Dette vet vi. Når vi også vet at tysk ungdom bruker digitale medier over syv timer hver dag, er dette nødt til å ha noen konsekvenser for hjernen vår, sier Spitzer på en kjapp norgesvisitt.

Flere demente Spitzer ser med skepsis på at stadig flere og yngre barn får tilgang til for eksempel nettbrett.

- Folk tror de stimulerer læring hos barn, men de gjør det motsatte. De første årene utvikles sanseapparatet og det visuelle senteret i hjernen, noe all senere læring baserer seg på. Da blir det helt feil å tro at barn kan lære noe av et nettbrett der man ikke sanser noe som helst, og gjør alt med én bevegelse, sier Spitzer.

Han peker også på at vi gjør oss stadig mer avhengig av nettsøk i stedet for lagre informasjon i eget hode, og tror konsekvensene blir alvorlige.

- Ja, jeg tror vi får en økning i antall demente når dagens barn blir voksne, sier Spitzer.

Omdiskutert Selv lever Spitzer uten tv hjemme, og hans fem barn har vokst opp med å dele på en treg datamaskin.

- De var motvillige da, men de takker meg nå som de er voksne, sier psykiateren.

Boka har møtt kritikk, blant annet for å være for kategorisk i fordømmelsen av det digitale.

- Flere norske hjerneforskere mener at hjernen bare er i bruk på en annen måte med digitale medier, og at dataspill for barn faktisk kan stimulere hukommelsen?

- Det høres uansvarlig ut. Sanseapparatet er det som må utvikles først uansett, så her er det nok noen som ikke helt vet hva de snakker om, sier Spitzer.

Databruk i skolen er han også ytterst skeptisk til. Han har besøkt en norsk ungdomsskoleklasse og notert seg at alle hadde datamaskin, og at alle skjermene viste ulike bilder da han kom inn i rommet.

- Hvordan gir man barnet sitt den perfekte barndom, digitalt sett?

- Det er enkelt: Hold barnet unna digitale medier til det fyller 15 år, avslutter Spitzer.

Manfred Spitzer

• Tysk psykolog, psykiater og hjerneforsker, født 1958
• Har ledet vitenskapsprogrammet «Geist und Gehirn» på tysk tv i ti år
• Aktuell med boka «Digital demens» i norsk utgave
• Har tidligere uttalt sterk skepsis til påvirkning fra voldelige videospill

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer