TikTok:

Advarer mot drapsvideo på TikTok

En grusom drapsvideo har sirkulert på TikTok. Nå ber ekspertene foreldre om å ta kontroll av barnas sosiale medier-bruk.

BRUTALT: Flere advarer etter at en TikTok-video som angivelig skal vise en halshugging, har gått viralt. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: TikTok. Bilder: Helsesista / Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere TikTok-brukere har de siste dagene advart mot en video som trender på plattformen. Videoen starter med ei jente som danser, før det klippes over til at en person får hodet kuttet av. Videoen er nå fjernet fra plattformen, men mange rakk å se den før den ble slettet.

PÅMINNELSE: Tale Maria Krohn Engvik vil minne alle unge på at å sende videoer av grusomme ting som skjer med mennesker eller dyr er psykisk vold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PÅMINNELSE: Tale Maria Krohn Engvik vil minne alle unge på at å sende videoer av grusomme ting som skjer med mennesker eller dyr er psykisk vold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Flere har gått ut på andre plattformer, deriblant Twitter, for å advare andre. TikTok er en videodelingstjeneste hvor videoer spiller av automatisk i en «feed», og flere har blitt vitne til den brutale hendelsen ufrivillig.

Også Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som «Helsesista», har gått ut på sin Facebook-side for å advare barn og unge om å se og videresende slike videoer:

- Husk at å sende videoer av grusomme ting som skjer med mennesker eller dyr er psykisk vold. Vi tåler ulikt å se sånt.

Advarer foreldre

Stine Hatt Fossli, spesialpedagog ved Osloskolen, har fått med seg videoen som har sirkulert på TikTok. Hun oppfordrer foreldrene til å være mer deltakende på hva barna driver med på mobilen.

- Foreldre må respektere den aldersgrensen er på internett. Du må kreve å få se hva de ser på og vite hva de trykker liker på. Barn har selvfølgelig rett til privatliv, men mange blir traumatisert av innhold som sirkulerer. Dette er ikke noe man vil ha i fjeset klokka 9 om morgenen, sier Fossli til Dagbladet.

Det er 13 års aldersgrense på tjenester som Snapchat, Instagram, Facebook, TikTok og andre sosiale medier fordi man ikke vil at de skal samle inn personlig informasjon om deg som barn. Er du under 13 år kan du likevel opprette en profil på sosiale medier om foreldrene dine sier det er greit.

- Vi er nødt til å respektere den aldersgrensen. Og hvis man absolutt vil gi barnet sitt tilgang til sosiale medier må man selv gå inn og lære. Internett har ingen sjef, og hjemme er det de voksne som er sjefen. Også har barna som blir utsatt for dette også et ansvar. Jeg har sett flere forespørselen fra barn og unge i alle aldrer om å få videoen tilsendt. Det er vi nødt til å unngå.

- Vær tett på

Faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten støtter Fosslis budskap om at foreldre må kjenne til plattformene barna er på. Barnevakten er en ideell stiftelse som formidler fakta og råd om barn, unge og medier.

TETT PÅ: Faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten ber foreldre være tett på barns SoMe-vaner. Foto: Barnevakten.
TETT PÅ: Faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten ber foreldre være tett på barns SoMe-vaner. Foto: Barnevakten. Vis mer

- Hvis man som forelder bestemmer seg for å gi barna tilgang før de har fylt 13 år er det viktig å sette alderen til så nærme 13 som mulig. Vi har erfart at innhold i apper påvirkes noe av hvilken alder man registrerer, i tillegg til det algoritmestyrte innholdet vi får servert, sier Tønnesen til Dagbladet.

Hun har et klart råd til foreldre som er bekymret for hva barna blir eksponert for på sosiale medier.

- Vær tett på. Ha appene selv og gjør deg kjent med mulighetene du har for å aktivere tryggere og mer barnevennlige innstillinger i appene. Tiktok har fått flere gode muligheter for foreldreinnstillinger som man bør sette seg inn i, sier Tønnesen.

- Snakk med barna dine om smarte valg på nettet, og sett grenser. Lover og regler gjelder på sosiale medier, og det må barna være klar over. Heldigvis får vi stadig flere rammer og verktøy som skal gjøre det tryggere å være unge digitale borgere, men vi er nødt til å bli kjent med dem, fortsetter hun.

REKEFISKER: Benjamin Bakkes videoer fra arbeidshverdagen tar av på TikTok. Video: @fisherbenny. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Flere tilfeller

Det er ikke bare den siste videoen som har skapt bekymring.

I september i fjor gikk det ut flere advarsler fra brukere på TikTok om å holde seg borte fra deler av appen, på grunn av en video som florerte.

I videoen som flere fikk opp på «For You»-siden sin (en feed der man kan scrolle seg igjennom tilfeldige videoer fra brukere over hele verden. journ.anm.), kunne mann se en mann ta livet sitt.

Mannen som tok livet sitt livestreamet det på Facebook tidligere i august, og videoen ble plukket opp og spredt på ulike plattformer. TikTok gikk ut og sa at det hele var et koordinert og planlagt angrep fra en gruppe mennesker fra det mørke nettet eller «dark web», skrev CNN.

Appen sleit lenge med å få fjernet videoen, fordi den ble lastet opp igjen og igjen, og klippet inn i andre videoer, slik at det skulle være vanskelig å finne den.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer