Advarer mot falske Bieber-billetter

Justin Bieber-billetter ligger ute til flere ganger prisen. - Ikke kjøp, sier arrangør.

SELGER BILLETTER:  Nettsida Viagogo selger billetter til Justin Bieber-konserten før de er i salg. Foto: Grab fra Viagogo.com
SELGER BILLETTER: Nettsida Viagogo selger billetter til Justin Bieber-konserten før de er i salg. Foto: Grab fra Viagogo.comVis mer

(Dagbladet): I april neste år står tenåringsidolet Justin Bieber på scena i Telenor arena to kvelder på rad. I dag ble et lite antall billetter lagt ut for salg til medlemmer av fanklubben via Billettservice.no.

Det offisielle billettsalget starter først torsdag gjennom samme nettside.

Likevel har også nettsida Viagogo.com en rekke billetter til salgs nå. Dette er billetter til alle publikumsområdene i Telenor Arena. Billettene selges for opp mot 3000 kroner stykket, og det er mulig å kjøpe seks billetter per person.

Viagogo opererer med en billettpris, i tillegg legger de på tre ulike gebyrer på til sammen flere hundre kroner.

- Advarer Det reagerer konsertarrangør Atomic Soul kraftig på.

- Vi vet ikke hvor de har fått tak i billettene, eller om de i det hele tatt har billetter. Jeg vil ikke spekulere i om de er ekte eller falske, men vi samarbeider ikke med dem. Vi advarer alltid mot å kjøpe billetter fra slike nettsider og anbefaler bare Billettservice, sier Elisabeth Norheim, pr- og presseansvarlig i Atomic Soul, til Dagbladet.

- Få billetter i omløp Den 30. mai skapte Justin Bieber ville tilstander i forbindelse med sin gratiskonsert på Operataket. 16. og 17. april kommer han altså tilbake, da til Telenor Arena på Fornebu.

Viagogo selger billetter til begge konsertene. Atomic soul kjenner til nettsida, men forteller at Billettservice.no er den eneste de går god for.

- Det ligger billetter ute til fire ganger ordinær pris på svartebørsmarkedet. Det er ingen grunn til å ruinere seg. Det ordinære billettsalget starter torsdag, og de blir ikke i nærheten av utsolgt før da. Ryktene om at konserten blir utsolgt på forhåndssalget stemmer ikke. Tilsammen for de to dagene vil 42 000 billetter komme for salg, sier Norheim og fortsetter:

- Det er et minimalt antall billetter i omløp nå, og den eneste måten å få kjøpt ekte billetter på er gjennom Billettservice. Det er viktig å advare mot disse sidene. Det er unge mennesker som kjøper billetter til disse konsertene, og de blir lett revet med og er uerfarne konsertgjengere.

Tidligere i dag la også Atomic Soul ut følgende melding på Facebook:

«Beliebers - IKKE kjøp billetter på svartebørsen til skyhøye priser. Vi kan IKKE garantere at billettene er ekte og du betaler også unødvendig mye. De aller fleste billettene i ALLE priskategorier kommer til å ligge igjen til torsdag kl 09 hvor alle kan gå inn på Billettservice AS å kjøpe både Diamond Circle, Golden Circle, sitte- og ståplasser til helt vanlig pris.»

Lov mot svartebørssalg 1. juli 2007 trådte loven om svartebørssalg i Norge i kraft. Den forbyr videresalg av billetter til en høyere pris enn den som er satt av arrangøren. 

Forbrukerombudet er kjent med Viagogos drift, og har tidligere hatt en sak mot selskapet. Likevel kjente de ikke til salget av Bieber-billettene i dag.

- Dette er i direkte strid med norsk lov, og vi vil gripe inn. Det gjør vi ved å skrive et brev, og be dem stoppe salget. Vi hadde en lang runde med dem i 2010/2011, hvor vi tok opp at det de gjorde var i strid med både Svartebørsloven og Markedsføringsloven, sier Forbrukerombud Gry Nergård til Dagbladet.

Hun forteller at problemet er blitt mindre i Norge etter at loven kom i 2007. Forbrukerombudet har likevel håndtert saker om svartebørssalg både for kultur- og idrettsarrangement.

Hun forklarer hvorfor nettsider som Viagogo selger billetter til en konsert før de originale billettene er på markedet, på følgende måte:

- Det de gjør er å selge billetter før de kommer for salg. Når de er i salg, så kjøper de opp i store mengder. Det betyr at mange som har kjøpt billetter gjennom dem, ikke får sine billetter, sier Nergård.

Hun advarer mot selskapene Euroteam og Viagogo.

Norsk lov gjelder Nergård forteller at svartebørsbillettene alltid selges til for høy pris, og at dette ikke framgår av nettsida. Til tross for at salget og sidene kan være administrert i utlandet, skal markedsføring som retter seg mot norske forbrukere, forholde seg til norsk lov. 

ALLE OMRÅDER:  Ifølge Viagogo sin nettside er det mulig å kjøpe billetter til alle områdene i Telenor Arena allerede nå. Da advarer arrangøren sterkt imot å gjøre. Foto: Grab fra Viagogo.com
ALLE OMRÅDER: Ifølge Viagogo sin nettside er det mulig å kjøpe billetter til alle områdene i Telenor Arena allerede nå. Da advarer arrangøren sterkt imot å gjøre. Foto: Grab fra Viagogo.com Vis mer

- De som kjøper billetter bør se på arrangørens side om det står noe om hvor billettene kan kjøpes. Sjekk hva ordinær pris er, og pass på at du ikke kjøper overprisede billetter. Gjør du det, har du rett til å kreve mellomlegget av selskapet du kjøpte billetten av, sier Nergård.

Forbrukerombudet forteller at det også foregår svartebørssalg via ulike nettportaler der selgerne utgir seg for å være privatpersoner.

Viagogo har ikke besvart Dagbladets henvendelser.