Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot falskt Giske-bilde

Samfunnstopper sprer manipulert bilde av Trond Giske på nett. - Kan kan være straffbart, sier kjendisadvokat som selv har mottatt e-posten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): E-postene med de manipulerte bildene av kulturminister Trond Giske har havnet i innboksen til mange fremtredende finanskjendiser, samfunnstopper og advokater.

Blant dem som har mottatt mailen er en av Norges ledende forsvarsadvokater Cato Schiøtz.

- Jeg har fått tre e-poster med bildet, sier Schiøtz til Dagbladet.no.Han forteller at samtlige e-poster er kommet fra kolleger i advokatbransjen.

Krenkelse av åndsverksloven

Det å spre manipulerte bilder er en klar krenkelse av åndsverksloven, mener forsvarsadvokaten.

- Her dreier det seg om en krenkelse av åndsverkslovens paragraf 45 c, som omhandler retten til eget fotografi. Det er liten tvil om at Giskes rett til eget bilde er blitt krenket, sier Schiøtz.

Han tror det er lite sannsynlig at denne saken vil straffeforfølges. Skulle dette imidlertid skje, har kulturminister Trond Giske krav på oppreisning.

- Giske har ikke lidd økonomiske tap som følge av disse e-postene. Følgelig vil det bare være snakk om småsummer han kan få i oppreisning.

Datatilsynet enig

Schiøtz får støtte fra Datatilsynet i at spredningen av de manipulerte bildene bryter med åndsverksloven.

Informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet mener bildemanipulasjonen ikke rammes av personvernloven, siden det ikke er ekte. Derimot kan det være et brudd på åndsverksloven.

- Hvis bildet hadde hatt offentlig interesse, måtte nok kulturministeren ha funnet seg i at det ble publisert. En bildemanipulasjon som dette er imidlertid ikke en sak som rammes av personopplysningsloven.

- Om Giske føler seg hetset og utsatt for hensynsløs atferd kan han gå til politiet, og dermed følge opp saken på den måten, sier Skåra til Dagbladet.no.

Han mener spredning av bilder og sensitivt materiale over nettet kan gjøre stor skade.

- Saker som dette er utrolig problematiske. Det er lett å forfalske både avsenderadresse og et bilde. De som har harselert over kulturministeren på bakgrunn av at de har brukt dette bildet som sannhetsvitne, bør ha en  utrolig flau smak i munnen.

Kommer etter kritikk

Bildet av Giske dukket opp i etterkant av en Dagens Næringsliv-sak der flere medlemmer av Stortingets kulturkomité gikk ut og kritiserte kirke- og kulturministeren for at han bare hadde fremmet en eneste ny sak for Stortinget.

- Giske har vært en svært lite produktiv kulturminister. Det har knapt vært en eneste sak fra ham i Stortinget så langt. Han har vært mest opptatt av fest og moro, fortalte Ulf Erik Knudsen (Frp) i Stortingets kulturkomite, til avisa.

<B>HAR FÅTT TRE:</B> Den profilerte forsvarsadvokaten Cato Schiøtz har selv mottatt tre eksemplarer av e-posten med de manipulerte Giske-bildene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!