Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Fortnite»

Advarer mot «Fortnite»: - Burde ikke være lov

Prins Harry med klar tale under møte om mental helse for unge.

NY SESONG: 1. mai ble den fjerde sesongen av det svært populære spillet «Fortnite» sluppet. Video: Fortnite Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går besøkte prins Harry veldedighetssenteret South Ealing’s YMCA hvor han tok opp utfordringer med mental helse, dataspill og sosiale medier blant unge, skriver Evening Standard.

Blant annet beskrev han sosiale medier som mer avhengighetsskapende enn narkotika og alkohol. Deretter fulgte han opp med å advare mot skytespillet «Fortnite», som har tatt yngre generasjoner med storm de siste åra. Harry kalte spillet «uansvarlig», ifølge avisa.

ADVARER: Prins Harry synes ikke dataspillet Fortnite bidrar med noe positivt. Foto: NTB Scanpix
ADVARER: Prins Harry synes ikke dataspillet Fortnite bidrar med noe positivt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- «Fortnite» er et eksempel på noe som kanskje ikke er så bra for barn. Foreldre har gitt opp og vet ikke hva de skal gjøre. Det blir som å vente på at skaden skjer og familier blir ødelagt. «Fortnite» burde ikke være lov. Hva er oppsiden av å ha det spillet i hjemmet ditt, spurte Harry og fortsatte:

- Det er skapt for å gjøre spilleren avhengig, en avhengighet som holder deg foran dataskjermen så lenge som mulig.

Kan havne utenfor

I fjor da Dagbladet pratet med rådgiver i den norske organisasjonen Barnevakten, Kjellaug Tønnesen, om spillet, ba hun foreldre være på vakt.

- Det har manglet actionspill tilpasset barna som er for unge for 16- og 18-årsspillene. Nå har de fått «Fortnite» og «Overwatch», og det er bedre enn at de går etter 18-årsspillene. Men spillets popularitet og aldersgrense har gjort det vanskelig for dem med yngre barn å stå imot presset og maset fra barna mellom 7 og 11 år.

- For noen barn blir det gøy og sosialt, man samarbeider om strategi og hjelper hverandre, men for andre, som kanskje aldri blir inkludert i en duo eller på et lag med andre i klassen, kan det bli vanskelig. Det er en såpass stor snakkis at om man ikke har spillet kan det bli en opplevelse av at man er til de grader utenfor sosialt. Det kjenner mange foreldre som vil holde aldersgrenser på, sa hun til Dagbladet.

SVINDEL: Ikke la deg lure av disse «Fortnite»-svindlerne på Youtube. De lokker med gratis «V-bucks», men ender opp med gevinst selv. Vil du se mer av Dagbladet Spill? https://goo.gl/L6b1YP Følg oss også på Instagram: https://www.instagram.com/dagbladetspill/ Vis mer

Fenomenet «Fortnite»

Spillet handler om å overleve, alene eller sammen i lag på opp til fire venner. 100 spillere slippes fra et luftskip og lander med «fallskjerm» på en stor øy. For å forberede seg til kampen som venter må de samle ressurser, slik at de kan bygge fort og dekning under kampene for beskyttelse, og finne våpen.

Hele veien krymper øya i omfang, kamphanene tvinges nærmere hverandre og dermed gjelder det å ta livet av motstanderne med et vidt arsenal av kreative dødelige verktøy. Vinneren er den siste spilleren eller laget som står igjen.

Men i motsetning til skytespill for voksne har tegneserieestetikken i «Fortnite» et lysere uttrykk. Spillet er strippet for blod og gørr, noe som gir det aldersgrense 12 år, som igjen er mye av grunnen til populariteten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!